2:a juni

2:a juni

Slaguggleungarna hoppade ur holken för två dagar sedan. Jag bestämmer mig för att chansa och se om de är kvar i området. Kliver upp strax efter 03.00 och hoppar på motorcykeln och ger mig iväg. Jag kommer fram till hygget där häckningen har varit kl 03.45. Jag kliver av hojen och går upp i en slänt intill hygget. Plötsligt hör jag ett högt knäppande strax ovanför mitt huvud. Det är slagugglehonan som talar om att jag har kommit för nära hennes ungar. Jag tittar mig omkring men kan inte se varken henne eller någon unge. Jag backar försiktigt tillbaka några meter. Hon lugnar sig och jag får då syn på henne. Hon sitter bra ett tiotal meter framför mig på en gren i en björk. Jag stannar och tittar på henne. Hon sitter vackert i morgonens första solstrålar. Jag letar vidare med blicken men kan inte se någon unge. Jag stannar och letar med blicken i ca 20 minuter och då mitt framför mig på bara några meters håll sittar han där. En liten unge som har krypit upp i en rotvälta och sitter nu och sover. Jag förstår att hon tyckte jag var för nära för jag måste ha varit bara någon meter från honom när hon varnade mig med sitt knäppande. Jag tar några bilder och backar sedan tillbaka.

  

Slaguggleunge halvt sovandes på en rotvälta