29:e september

29:e september

Denna morgon, vår sista för detta år bestämmer vi oss för att försöka leta på några av ölands älgar. Efter att ha fått ett tips från en av besökarna på vår fotoutställning om vart de brukar hålla till så ger vi oss iväg tidigt innan solens uppgång. Vi parkerar bilen och smyger tyst upp efter en åkerkant och vidare in mot ett tätare område med lövträd och små åkertäckter. Vi stannar till och jag lockar försiktigt med lätet av en älgko. Det dröjer bara några sekunder innan en stor tjur kliver ut på åkern bara ca 80 meter från oss. Ola och jag förflyttar oss försiktigt för att få möjlighet att ta några bilder. Tjuren stannar till, den får vår vittring och blir orolig. Jag lockar igen och brunsthormonerna vinner över rädslan och den går vidare mot oss. Nu stannar den på ca 50 meters avstånd och blir stående ett tag. Ola och jag tar några bilder innan den plötsligt kastar om och drar sig tillbaka till den skyddande skogen.

älgtjur på öland
 

Nyfiket lyssnande efter ljudet av älgkon "Hasse" 🙂
 

Ett rådjur som betar på en åker en bit bort tittar nyfiket bort mot oss. Ovetandes om vårt möte. Efter att glatt ha konstaterat att älgarna verkar vara i full brunst gör vi en förflyttning på ca 50 meter för att hamna bättre i vinden och därmed inte avslöja vår närvaro. Jag utstöter några nya lockrop och det brakar till i skogen ca 100 meter bort. Denna gång är det en stor 16 taggare som med bestämda steg kliver ut på en öppen yta. Det är ingen tvivel om vem som bestämmer i detta område. Han strecker på sig och talar om att alla honor är hans i detta område. Det ryker ur mulen på honom och han går rakt emot oss. Jag lockar igen och nu går han upp i trav i riktning mot Ola och mig. Jag inser nu att vi inte står så bra till för att möta en stor brunstig älgtjur på öppen yta. Närmaste träd att gömma sig bakom är 10 meter bort. När tjuren har ca 30 meter kvar till oss sänker jag kameran och drar mig fort bakåt mot de skyddande träden. Tjuren stannar till och ser ut att nu förstå att vi inte är en älgko. Efter några långa sekunder vänder han helt om och flyr in i skogen igen. Puh…

Glada samlar vi ihop oss efter det spännande mötet. Vi kollar snabbt igenom bilderna i kameran och kan konstatera att vi fångat sekvensen på bild vilket blev ett bra avslut på denna resa till öland.

Rådjur som nyfiket kollar in aktiviteten denna morgon
 

ältjur i trav
 

Dags att vända om?
 

Puh… hej då!
 

/Hasse Andersson