29:e april

29:e april

Jag vaknade 20 minuter före klockan ska ringa, kliver upp och går ner i köket och kokar kaffe. Under vintern har jag funderat mycket över flytgömslen och idag ska bli första dagen att prova om mina funderingar fungerar. Klockan är 03.50 när jag lastar in dykdräkt, flytgömsle och kameragrejorna i bilen och åker iväg mot Rudsjön. Rudsjön är en liten fågelsjö mitt i Bomhus i Gävle och som så här års kryllar av liv.

Väl framme kränger jag på mig dykdräkten, riggar vattenskyddet på kameran och knallar bort till sjökanten. Rudsjön växer igen in mot stranden om någon månad men så här års går det att kravla sig ut de första 10 metrarna genom dy och lera. Sumgasen tränger upp från vattnet och jag småler när jag ålar mig ut i vattnet. Solen har inte gått upp än och jag kan höra skrattmåskolonin på håll. Väl ute simmar jag ut mot den lilla ön i mitten av sjön.

Man kanske undrar varför jag gör detta? Jo, jag vill ha en låg kameravinkel mot fåglarna. Detta kan man bara få om man får ner kameran i nivå med vattnet. Bilderna blir väldigt närvarande och intressanta på detta sätt. Utanpå dykardräkten har jag en kamouflagejacka och flotten som jag har kameran på består av en uppblåsbar dykväst som jag har lindat in i ett par kamouflagebyxor.

När jag har kommit ut till platsen där fåglarna sover stannar jag till och ligger helt stilla. Jag borde nu se ut som en liten gräskulle i vattnet? En stund senare kommer ljuset till sjön och solens första strålar träffar vattnet på andra sidan sjön. Några skäggdoppingar närmar sig, tätt föjda av en grupp svarthakedoppingar. Under de kommande tre timmarna som jag ligger i vattnet så kan jag konstatera att idén fungerar men jag måste göra vissa justeringar i flotten samt utveckla kamouflaget bättre. Jag fick många och intressanta bilder under morgonen.

Brunanda (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Svarthakedopping (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Skäggdopping (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Skäggdoppingpar (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Grågås (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Vigg (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Sothöna (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Porträtt av en skäggdopping (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

Skäggdopping (Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS USM) Klicka på bilden för att förstora!

 

 

/ Hasse Andersson