18:e april

18:e april

äntligen är jag ute i skogen igen. Det var nu flera veckor sedan jag hade möjlighet att komma ut i naturen. En resa till Italien, en kraftig förkylning och förberedelse inför årets Gästrik konst har tagit all tid.

Solen står högt och våren är här. Jag tar bilen och åker ut till platsen där tjädrarna spelar. Med mig har jag mitt gömsle som jag ska ställa på plats för kommande veckors tjäderspel. Väl framme stöter jag upp 4 tjädrar som sitter och äter på myren. Jag går runt lite och försöker bilda mig en uppfattning om vart spelets centrum är. TIll slut bestämmer jag mig och slår upp gömslet.

Gömsle på spelplatsen

På vägen tillbaka till bilen ser jag något röra sig i en liten vattenpöl. Det är grodorna som har påbörjat sin vårlek. Jag sätter mig en stund och följer deras lek. Det är en hona och två hanar. En bit ut i vattnet ser jag att de redan har lagt sin första rom. Om några veckor simmar det fullt av små grodyngel i denna lilla pöl.

grodor som lustar sig

Grodrom

Solen värmer skönt på himlen och jag dröjer mig kvar vid den lilla vattenpölen tills skuggan skymmer platsen.

/Hasse Andersson