28:e oktober

28:e oktober

Jag vaknar denna morgon, strax innan klockan ska ringa. Jag känner mig fortfarande mätt och belåten. I fredags fick jag besök av Sara Karlsson från Göteborg och i går anslöt även Jonas Alwin från Södertälje. Jonas och Sara träffade jag på en resa till Svalbard och sedan dess har vi hållit kontakten. Jonas är sommeliere och kock så han stod för en fantastik middag i går kväll med löjromstoast till förrätt, en god lamrätt med rösti och tillbehör till huvudrätt samt en chokladmousse som inte gick av för hackor gjord på grädde, ägg, socker, choklad och lakritspulver till efterrätt. Detta i kombination med en hel del goda viner och gott sällskap gjorde att jag sov gott hela natten.

Idag tar vi en tur ut till min stuga för att fota makro. Jonas och Sara sätter genast igång och fotar objekt och jag börjar leta insekter. Det tar mig flera timmar innan jag till slut finner en larv som tagit vintervila under en tunna. Det är en larv som nästa år kommer att ha utvecklats till en allmän trädfjäril. I somras såg jag flera sådana larver som kröp omkring i trädgården. De är stora som ett lillfinger och riktigt vackra. (Se tidigare inlägg från den 31 juli) 

Larv till allmän trädfjäril

Larv till allmän trädfjäril 86 exponeringar stackade i Zerene (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)

Efter att ha fotat larven finner Jonas en sovande spindel som fick vara med på bild. Under sina ben har den tagit skydd och gått ner i en djup sömn. 

Spindel

Sovande spindel på löv, 62 exponeringar stackade i Zerene (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)

 

En kall men skön förmiddag går mot sitt slut och vi åker tillbaka hem och äter en bit mat.

/Hasse Andersson