28:e februari

28:e februari

Dagen var planerad till landskapsfotografering då Gästriklands skogar är fyllda med vackra vintermotiv. Den sista tidens snöande har gjort att naturen är helt magisk vid rätt ljus. Rätt ljus ja, det är precis vad jag hade behövt idag. Vaknade vid 06:30 och gjorde mig i ordning. Tittade ut och det var mulet och snöade. Bestämde mig för att klippa klart den film jag håller på med som handlar om björn i hälsingland i väntan på att det ska sluta snöa. Efter några timmar vid datorn kokar jag lite kaffe och tittar ut genom fönstret… snö… Äh, jag sticker iväg ändå… In i bilen och iväg. Jag kör småvägarna bortåt Storvik, Hofors och Lumsheden men ingen inspiration till foto infaller.

Korså bruk där man sedan 1838 drivit järnbruk stannar jag till och gör en panoramabild av Lilla korsån där den slingrar sig fram i landskapet. Bilden är en sammansättning av tre högkantsbilder som jag sedan satt ihop i Photoshop. Till den här typen av bilder använder jag ett stativhuvud som heter 360 Precision Adjuste som möjligör perfekt ihopsättning av bilderna.

Lilla korsån slingrar sig genom vinterlandskapet (klicka på bilden för större bild)

På vägen hem från Korså stannar jag på ett hygge och lockar på sparvuggla. En hona och en hane av Tallbit varnar kraftigt i grantoppen och Större hackspett ropar ilsket en bit bort men ingen sparvuggla. Jag tar sedan vägen mot Lumsheden för att se om Peter Rolén är hemma och det var han, vi pratar om våren och kommande fotoutflykter. Peter tipsar om Fyledalen i Skåne. Det är tydligen en bra plats om man vill fota rovfåglar. Med viss iver beger jag mig hemåt för att kolla upp detta tips. Kanske kan det vara något för min planerade fotoresa om några veckor?

/Hasse Andersson