26:e februari

26:e februari

Det snöar ymnigt när jag kör ut från gården. Klockan är strax efter 4 på morgonen och vädergudarna håller vad de lovat. Snö och dis hela dagen. Jag är på väg ut till örnkojan för en av säsongens sista sittningar. Normalt bör kungsörnarna ha dragit norrut redan men årets kalla vinter håller hoppet uppe på att det inte är över än. En timme senare parkerar jag bilen och slänger upp kameraväskan på ryggen och spänner på skidorna. Jag visslar några gånger efter pärlugglan som håller till vid denna plats men inget svar. Snön ligger orörd på marken och endast ljudet av mina skidor stör tystnaden. Efter 20 minuter är jag framme vid kojan. Jag lägger ut en död räv som jag fått av en jägare samt två bitar gris på åteln. Detta borde locka till sig en hel del korp och andra fåglar och det i sin tur borde locka till sig örn. Jag var även tvungen att skotta några meter framför kojan då det hade snöat så mycket att man inte så ut i gluggarna. kl 05:45 är jag på plats i kojan och tänder kaminen. Häller upp en kopp kaffe och lutar mig tillbaka. Det är en lugn morgon, några korpar och skator anländer till maten.

Korp som kollar in maten

Skata med nyputsad fjäderdräkt 

 

Klockan går mot lunch då en kungsörn plötsligt landar i tallen bakom kojan. Det är en stor mörk örn vilket vittnar om en gammal kungsörn. Han bevakar maten med vaksamma ögon. Efter 45 minuter bestämmer han sig för att gå ner och äta. Han landar direkt på räven och äter i ca 15 minuter. Därefter hoppar han över till grisköttet och tar några tuggor. Plötsligt blir han skrämd av något och flyger iväg. Med ett leende häller jag upp en kopp kaffe och lutar mig tillbaka.

Adult kungsörn på räv

 

Adult kungsörn på den utlagda grisbiten

 

Dagen går och jag fotar korpar, kråkor, skator, nötskrika och hackapett. Snön fortsätter att vräka ner med några korta stopp.

Kråka som promenerar i snön

 

Nötskrika spanar från en gran strax intill kojan

Nötskrika i väntan på sin tur på maten. Det visade sig att den stod lägst i rang efter mesflocken på maten. Först kom örnen, därefter korpen sedan skata, kråka, hackspett och sist nötskrikan.

 

Kungsörnen gör ett till försök att landa på maten vid 14:30 men blir ivägkörd av ett gäng korpar.
Strax efter 16 packar jag ihop och skidar tillbaka till bilen. En förhållandevis lyckad dag i gömslet, trots väder och årstid.

/Hasse Andersson