27:e december

Lavskrika

Idag tar Sandra och jag en tur upp mot Jädraås och Källsjön för att fylla på mat till Lavskrikorna. Det är en vacker dag med blå himmel och -10 grader. Vi har med oss talg att fylla på burarna med samt lite korv att locka med för att få fåglarna dit jag önskar till mina bilder. Lavskrikor älskar korv så de är lätta att locka om man finner en fågel.

På det första reviret är det tomt på mat så vi fyller på med några kilo fårtalg i korgen. Precis när vi är klara får Sandra syn på en lavskrika som hört att vi är där och nu kommer sättandes genom skogen för att se om vi har någon mat med oss. Strax därpå kommer även de andra två lavskrikorna från detta revir som består av tre individer.
Vi stannar och fotar fåglarna en stund. Sandra lägger ut korv och jag fotar. En bra arbetsfördelning tycker jag 🙂

Lavskrikor vid matningen

Sandra lockar lavskrikorna till mina fotoplatser

Lavskrika på stubbe

Lavskrikor som tävlar om att hinna först till korven

Lavskrika i snöklädd gran

Efter att ha fotat lavskrikorna en stund åker vi vidare till några andra revir i närheten. Alla korgarna var tomma på mat när vi kom och efter att ha fyllt på i korgarna med talg så dröjde det inte länge innan lavskrikorna kom. lavskrikan är en vacker och lite mystisk fågel som är mycket oskygg mot oss människor. Maten hamstrar de i håligheter inom sitt revir för kommande behov.

//Hasse Andersson