27:e december

27:e december

 besök i örnkojan
Klockan var strax efter 22 när jag spände på mig skidorna och gav mig iväg i pannlampans sken. Pga det dåliga vädret har jag bestämt mig för att åka ut redan i går kväll. Det var massor med snö i skogen så jag fick pulsa fram på skidorna så svetten rann efter ryggen för att ta mig fram till kojan. Väl framme vid kojan lägger jag ut lite mat och sätter ut några fina pinnar för foto. Jag hänger även upp en talgboll samt vänder på de 180kg tunga vildsvinet vi lade ut för en vecka sedan. Halv tolv är jag åter i kojan och lägger ut liggunderlaget och kryper ner i sovsäcken. Natten passerar utan det minsta ljud.

07.30 -8°, lätt snöfall! Jag packar ihop sovsäck och kokar lite frukost på medtaget gasolkök
08.00 riggad och klar spanar jag ut över åteln.
08.20 ett tiotal korpar landar i blixttallen bakom kojan och strax därpå landar de på åteln.
Snön faller ner och korparna kivas om maten. Två gråspettar, en hane och en hona flyger fram och tillbaka till de pinnar jag har satt upp som sittpinnar. Jag tar några bilder av denna vackra och ovanliga spett.
11.30 värmer mammas mat från gårdagen, hasselbackspotatis och kärlknöl. Smakar om möjligt ännu bättre idag.

Dagen passerar sedan utan några spektakulära händelser. Gråspettarna pickar i sig av maten och korparna kivas och bråkar om vildsvin och rådjursköttet. Ingen örn i sikte denna dag.

Gråspett

 

 

/Hasse Andersson