27:e april

27:e april

02.45 ringer klockan och det är dags att kliva upp. Torrdräkt, kamera, gömsle och kamouflagekläder ligger redan packat och klart i bilen. jag kokar lite kaffe och brer några smörgåsar och ger mig sedan iväg. 45 minuter senare är jag framme vid den lilla sjön Rudsjön. Jag byter om och knallar bort några hundra meter genom skogen. Sjön ligger helt svart och stilla, en skrattmåskoloni skränar i mörkret och jag glider försiktigt ner i vattnet, drar kamouflageduken över mig och simmar iväg ut i mörkret. Efter ca 100 meter stannar jag vid en liten vassrugge som ska bli mitt utgångsläge denna morgon. Det är fortfarande en timme kvar innan solen går upp så jag blundar en stund och lyssnar till nattens ljud.

Sakta kommer ljuset till den lilla sjön. En brunand passerar mig på bara någon meter och ett viggpar sneddar genom en flock av skrattmåsar.

Vigg

Vigg i tidigt morgonljus (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

Svarthakedopping

Vilande svarthakedopping (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

Man kan ju undra varför man lägger sig i en kall vårsjö mitt i natten men svaret är enkelt. Det handlar om perspektiv och närhet. Genom att placera kameran på en liten flotte bara några centimeter ovan vattenytan får jag ett helt annat perspektiv på bilderna. I stället för att bara få vatten som bakgrund vilket man får om man står på land och fotar så kan jag nu även få med skog eller vass i bakrunden vilket skapar en känsla av närvaro i bilderna.

Skrattmås

Skrattmås (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

Brunand

Brunand (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)
 

Svarthakedopping

Svarthakedopping (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

Strax efter solens uppgång tilltar ljudet från djurlivet i den lilla sjön. Skrattmåskolonin skränar högljutt, en flock gäss trumpetar i kör tillsammans med några sångsvanar. Doppingarna uppvaktar sina honom med dans och rop. En sothöna blir uppvaktad av flera hanar framför mig. Med pip och rop blåser de upp sig och sänker huvudet mot vattenytan i hopp om att honan ska se dem som attraktiva och potentiella pappor till sina ungar.

Sothöna

Sothöna (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)
 

Spelande sothöna

Spelande sothöna (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

Efter att ha följt sothönornas spel blir jag varse om att jag inte kan röra fötterna. Det kalla vattnet har sedan länge kylt ner min kropp och det börjar nu bli svårt att röra mig. Jag måste få igång kroppsvärmen igen. Jag släpper taget kring vassruggen och glider ut på öppet vatten igen. Jag simmar bort mot andra sidan av sjön för att få upp värmen. De första sparktagen med simfötterna känns det som om benen ska gå av men redan efter 50 meter börjar de fungar hyfsat normalt igen. Jag har under morgonen följt två rörhönor som parat sig flera gånger inne i en liten vik så jag simmar dit för att se om jag kan få en bild på denna ovanliga fågel. Skrattmåsarna flyger över mig och tittar underligt på den flytande ö som glider förbi dem. Efter en stund får jag kramp i båda vaderna och måste stanna. Klockan är nu 8 och jag har legat i vattnet i över 4 timmar. Solen har stigit upp över träden och ljuset börjar nu bli hårt och tråkigt ur ett fotoperspektiv. Jag tar några bilder på en snatterand som söker föda en bit bortanför mig men det får bli morgonens sista bild. Jag har ju ett stort projekt kvar, att ta mig tillbaka till bilen… puh….

Snatterand

Snatterand (Canon 1D mark IV, Canon 100 – 400mm, flytgömsle)

/Hasse Andersson