26:e september

26:e september

Det är slutet av september och jag befinner mig på södra öland tillsammans med min vän Ola Karlsson. Ola och jag ska ha vår årliga fotoutställning på konstnatta som går av stapeln varje år denna helg. Konstnatta sammanfaller med skördefestivalen på öland då hundratusentals med människor besöker ön för att ta del av mat och konst. Vi kombinerar denna helg med utställning och foto. Vanligtvis är det en bra helg för att fota flyttande vadare och rovfåglar.

Denna morgon börjar vi nere på ölands södra udde vid Ottenby fågelstation. Mängder med vitkindade gäss breder ut sig över slätterna kring udden. Gässen har anlänt tidigare i veckan och nu samlar kraft för att ta sig över sundet mot Danmark och Tyskland där de har sin övervintringsplats. En grupp sälar vilar sig på de flata stenarna en bit ut och tycks vinka till de förbipasserande gässen.

Efter att ha spanat av udden åker vi norrut igen. Vi stannar till uppe vid södra lunden och spanar in några dovhjortar som lugn betar i den tidiga morgonsolen. Några brushannar, storspovar och tofsvipor pickar i marken en bit bort. Jag tittar på klockan och inser att det är dags för oss att bege oss tillbaka till Kastlösa för att förbereda vår utställning. Vi kommer tillbaka hit i morgon…

Säl och gäss vid ölands södra udde
 

Hagtorn i morgonljus – öland 2013

 

Gäss på väg söder ut
 

Vitkindade gäss i morgonsol
 

Dovhjort – ölands södra udde
 

Dovhjort – ölands södra udde
 

/Hasse Andersson