25:e september – Härfågel

Härfågel

Så var det då åter dags för skördefestivalen och konsnatta på Öland. Detta är tredje gången jag och min vän Ola ställer ut våra alster på denna konstutställning. Ola och jag kom ner till ön i går kväll, Ola från Lund och jag från Sandviken. Upplägget är enkelt för denna återkommande vistelse. Vi fotar på morgon och kväll och håller utställning på dagarna. I går kväll fick jag ett samtal från min vän Bernt som även han är på Öland denna vecka. Han meddelade att han hade sett en härfågel under dagen. Vi beslutade oss snabbt för att i morgon göra ett försök att finna denna vackra och ovanliga fågel.

Ola och jag stiger upp tidig och ger oss iväg söder ut på ön. När vi kommer ner till Grönhögen svänger vi av och söker oss ner till den lilla hamnen där härfågeln setts tidigare i veckan. Bernt möter upp oss och berättar vart den brukar hålla till. Efter ca en timmes letande så landar den precis framför bilen. Försiktigt kör vi ner fönsterrutorna och sticker ut optiken. Fågeln blir rädd och flyger iväg. Glada dock över att ha fått sett denna fågel letar vi vidare. Det dröjer inte länge innan vi stöter på den igen. Denna gång stannar vi bilen lite tidigare och nu går det bra. Härfågeln söker föda i vägkanten och går sakta i riktning mot oss. Vi får en halvtimme med härfågeln på bara 10 meters avstånd och det blir många fina bilder på den vackra härfågeln.

Glada över mötet åker vi sedan tillbaka till Kastlösa och hänger upp vår utställning. Klockan blir mycket innan vi blir klara och när vi stänger dörren i utställningslokalen är det nästan mörkt.

Naturfoto på Härfågel av naturfotograf Hasse Andersson

Härfågel

Härfågel söker föda bland grus och stenar av naturfotograf Hasse Andersson

Härfågel söker föda bland grus och stenar

Härfågel på Öland av naturfotograf Hasse Andersson

Härfågel Öland

Härfågel av naturfotograf Hasse Andersson

Härfågel

Härfågel fotograferat av Hasse Andersson

Härfågel

På vägen hem åker vi upp till ett skogsparti norr om Kastlösa för att reka lite inför morgondagens fotograferande. Förra året när vi var här hade vi några lyckade möten med älg i detta skogsparti. Planen är att vi ska åka hit tidigt i morgon bitti. Vi parkerar bilen och knallar bort till platsen där vi planerar att locka på älg i morgon. Det blåser kraftigt och några älgar ser vi inte till denna kväll. På vägen tillbaka ser vi en stor flock tranor som landat ute på alvaret inför kvällen. Dessa får bli dagens sista bilder innan vi åker tillbaka till Kastlösa och går igenom dagens bilder och planerar inför morgondagen.

Tranor av naturfotograf Hasse Andersson

Tranor på alvar

Tranor som lyfter i kvällsolen av naturfotograf Hasse Andersson

Tranor som lyfter i kvällsolen

//Hasse Andersson