25:e augusti

25:e augusti

Morgondimma

Morgondimma över fiskängstjärn (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)

Nu var det länge sedan jag var ut i naturen. Viljan har funnits där men inte orken. Det har helt enkelt varit för mycket annat ett tag men idag ska jag i alla fall ut en sväng. Det börjar närma sig höst och dis, dimma och dagg ligger som ett täcke över naturen och jag tar en sväng upp till fiskängstjärn som ligger bara någon kilometer från bostaden.

Väl framme parkerar jag bilen och knallar den sista biten fram till vattnet. Jag ställer ifrån mig min utrustning och börjar försiktigt leta efter daggdränkta insekter bland gräs och buskar. Efter en stund finner jag en humla som slagit nattkvist på en blomma och som nu inväntar att solen ska gå upp och torka kroppen fri från dagg. Jag tar en serie bilder som jag sedan stackar i programmet  Zerene stacker Pro. Solen stiger sakta och nu är det bråttom. Den här tiden på året har man bara någon halvtimme/timme på sig efter solens uppgång innan daggen släpper från insekterna och övergår till blöta pölar vilket inte är lika effektfullt. Jag finner efter ett tag en trollslända, en fjädermygga och en stekel som fick bli morgonens motiv.

Humla

Humla stackad av 56 exponeringar (Canon 5D mark III, Canon MP-E65mm macro, Blixt med hemgjord diffusor)
 

Trollslända

Daggtäckt trollslända stackad av 19 exponeringar (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Stekel stackad av 6 exponeringar (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)
 

Fjädermygga

Fjädermygga (Canon 5D mark III, Sigma 180mm macro)

 

/Hasse Andersson