25/26:e maj

25/26:e maj

I går kväll kom Ola på besök nere från Lund. Ola träffade jag första gången i Norge där jag var och fotade kungsörn. Sedan dess träffas vi ibland och fotar i vår vackra natur. Denna gång har vi planerat att plåta bäver i Gysinge. Dock börjar vi morgonen med en rundtur runt Sandviken. Vi börjar dagen med att checka av jordugglorna i Jäderfors. Klockan är 03.30 när vi stannar till vid den lilla åkerplätten som de brukar jaga vid. Tyvärr verkar denna morgon vara utan aktivitet så vi åker vidare upp mot Järbo för att kolla in en tornfalkshäckning. Väl framme ligger honan kvar på äggen och hanen ser inte ut att ha lust att börja jaga än. En råbock kommer knallandes över åkrarna och vi tar våra första bilder för dagen.

Råbock

Råbock (Canon 1D mark II, Canon 500mm/4.0)

 

Efter några timmar, utan någon aktivitet från tornfalken åker vi vidare för att kolla till en kattugglehäckning.
 
Väl framme flyger honan iväg när vi kommer. I holken ser vi två huvuden sticka upp och jag blir förvånad över hur fort de växer. Det var bara en vecka sedan jag var här sist och då såg man inte till några ungar i hålet. Nu stirrar en av ungarna nyfiket på oss fotografer utanför. Vi tar några bilder. Under tiden vi står och tittar på ungarna kretsar kattugglehonan oroligt runt en bit bort. Vi avbryter för att inte störa dem för mycket och åker i stället vidare upp mot Högbo för att se hur det går för forsärlan som häromdagen matade sina ungar för fullt.
 
När vi kommer upp till Högbo är klockan närmare 8 på morgonen och solen står redan för högt på himlen för att förutsättningarna för foto ska vara optimala. Dock går vi bort till boet i stenmuren, strax bredvid dammluckorna vid glashyttan. När vi kommer fram ser vi att ungarna redan lämnat boet och sitter nu en bit ut i ån och blir matade av sina föräldrar. Avstånder är dock för långt så vi avbryter och åker hem i stället och äter en andra frukost.
Kattuggla
 
Mot Gysinge
Efter en timmes sömn och lite lunch beger vi oss av mot Gysinge på jakt efter bäver. Vi har fått låna Anders båt för att ta oss ut på älven och vidare bort mot hyddorna utanför Mattön. Vi glider runt och letar bra platser där vi tror att bävrarna ska komma fram mot kvällen. Det är en underbar sommarkväll och älven ligger spegelblank framför oss. Sävsparven sjunger i vassen och fiskmåsarna bygger bo vid en liten sten.

Fiskmås i bobyggartagen (Canon 1D mark II, Canon 500mm/4.0)

När klockan börjar närma sig nio och det är dags för bävrarna att komma fram och leta mat så brakar helvetet loss? Det börjar blåsa kraftigt, molnen mörknar och det dröjer inte länge innan det åskar med stora blixtar på himlen och regnet står som spön i backen. Vi söker skydd på en liten ö mitt i älven. På ön som bara är ca 40 x 20 meter står det en liten låst stuga och ett utedass. Vi tränger in oss på dasset för att komma undan regnet. Enligt väderrapporten skulle det bli uppehåll så vi har varken regnkläder eller tält med oss utan hade planerat att sova under bar himmel i natt men nu sittar vi inträngda på ett utedass i stället med blixtar och dunder utanför.

Efter någon timme avtar dock vind och regn och vi kan åter gå ut från dasset. klockan är nu halv elva och vi gör oss klara för lite sömn inför morgonens bäverjakt. Ola lägger sig in mot stugväggen för att undkomma regn och jag lägger mig nere vid vattnet. Som tur var har jag tagit med mig en liten bivack i syfte att hålla myggen borta men den är även regntät så den får fylla dubbla syften denna natt. När jag lagt mig och legat ett tag hör jag flera bävrar, vattensork och kanadagäss härja runt mig men tröttheten vinner efter den långa dagen och jag somnar skönt.

Sovplats denna försommarnatt 

Jag vaknar av att klockan ringer, 03.00 dags att kliva upp. Det har regnat lite till och från under natten men bivacken har hållit mig torr. Jag kliver upp och rullar ihop min sovplats och går bort till Ola. Ola har haft en tuffare natt och framförallt är det myggen som stört hans nattsömn. Trots detta är det en pigg och glad Ola som en kvart senare sitter i båten när vi sakta glider bort mot bäverhyddan där vi kastar ankare och sätter oss och väntar. Morgonljuset börjar sakta att lysa upp älven och vi njuter av utsikten.

Tidig morgon på Dalälven (Canon 1D mark IV, Canon 24-105mm)

Efter någon timme kommer den första bävern glidandes i vattnet. Smidigt och elegant simmar den sakta mot oss och passerar på ca 10 meter. Vi tar våra första bilder.  

Bäver

Bäver (Canon 1D mark II, Canon 500mm/4.0)
 

Bäver

Bäver som spanar in fotograferna  (Canon 1D mark II, Canon 500mm/4.0)
 

Skogssnäppa

Skogssnäppa (Canon 1D mark II, Canon 500mm/4.0)
 

Vi får under morgonen flera härliga möten med olika bävrar, fåglar och insekter och det är två trötta med glada fotografer som kliver i land och avslutar dagen vid 10 på förmiddagen. Ola och jag lastar in våra saker i bilarna och tar farväl för den här gången. Ola ska nu vidare mot Arlanda och hem till Lund och jag åker mot Sandviken för att få några fler timmar sömn. Nästa gång vi ses är redan om en vecka då jag åker ner till Olas sommarställe på öland där vi ska fota bla. skärfläcka och andra vadare men det är en annan historia som du får läsa om i bloggen när jag kommer hem….

/Hasse Andersson