24:e september

24:e september

Min vän Jörgen från Enköping är på besök och vi packar bilen och åker upp mot Jädraås för en natt i tält med fiske på schemat. Jörgen och jag träffades första gången för snart 25 år sedan vid S1 i Enköping där vi tjänstgjorde som militärvakter.

Väl framme vid den lilla tjärnen sätter vi upp tältet och tänder en brasa. En värmande Talisker och sen är stämningen på topp (det var den iof redan innan). Vi gör en repa i skogen och plockar några nävar trattkantareller som vi sedan steker ihop med hambugare på en murika. Det mörknar snabbt och kvällen går åt till att samtala om livet. När mörkret faller och temperaturen närmar sig noll kryper vi ner i våra säckar och somnar skönt.

Strax före 06.00 vaknar jag och ligger och lyssnar på tysnaden utanför tältet. Efter en stund vaknar även Jörgen och vi kliver upp och går ut. Jag sätter på kaffe och slänger i båda fiskespöna på bottenmete. Samtidigt som kaffet kokar upp rasslar det till i mitt spö. Efter en stunds kamp ligger dagens finaste öring i håven. Vilken underbar start på dagen!

Jörgen njuter av den tidiga morgonsolen

Dagen går och det blir mer samtal än fiske. Senare på förmiddagen packar vi ihop våra prylar och åker vidare hemåt. På vägen hem stannar vi till vid ett lavskrikerevir och det dröjer inte länge innan vi får syn på dessa vackra fåglar. Vi stannar till en stund och tar några bilder.

Lavskrika (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 100-400mm)

Lavskrika (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 100-400mm)

Lavskrika (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 100-400mm)

 

/Hasse Andersson