22:a augusti

22:a augusti

Denna söndag är vi i stugan för att plocka ihop lite efter sommarens besök. Efter att ha lindat in vattenslangar, skarvsladdar, vattenpumpar och blomlådor plockar jag fram kameran och sätter mig vid en björk som står på tomten. Det rinner en jäst vätska ur björken som lockar till sig getingar, flugor och fjärilar. Det blåser lite så fjärilarna syns inte till men väl getingar i massor. Man kan riktigt se hur gott de tycker vätskan är när de kör ner huvudet i sörjan och suger i sig av vätskan.

Geting som suger i sig björksav som runnit ut i marken.

Efter en stund knallar jag ner till vattnet och hittar då en stor rovspindel som vaktar sitt vårdnät. Rovspindeln är en stor spindel som efter parning väver ett vårdnät eller bonät som det även kallas där ungarna får växa upp. Under tiden sitter honan på utsidan och vaktar boet från inkräktare.

 Hona av rovspindel som vaktar sitt vårdnät.

Rovspindelhona som tittar in i kameran

När jag närmar mig boet höjer hon blicken och tittar rätt in i kameran. Jag studerar henne på nära håll. Plötsligt sätter hon fart och gör en snabb förflyttning. En liten insekt som har hamnat i nätet får sätta livet till. Hon hugger tänderna i bytet och giftet sprutas in. Den lilla insekten slutar omgående att sprattla.

Rovspindel som dödar sitt byte.

Spindelbarnen inne i boet stannar där i drygt en vecka innan de klättar ut och möter världen utanför. Tur att dessa små spindlar inte är större än några centimeter, annars vete tusan om man valt att vara naturfotograf?

 

/Hasse Andersson