21:a maj

21:a maj

Lördag och jag har besök av Rolf som är hemma på en kort visit från Indien. Vi planerar en dag i naturen och börjar i Grinduga och Fjärilsvägen.

Fjärilsvägen (Canon 1D Mark IV, Sigma 180mm macro)

Fjärilsvägen är en perfekt plats om man vill fota fjärilar och insekter. Dock blåster det kraftigt denna dag och fjärilarna lyser med sin frånvaro. Det enda som rör sig i luften denna dag är ett gäng trollsländor. På morgonen sitter sländorna och värmer upp kroppen med utspända vingar mot solen. Detta är ett bra tillfälle att fotografera dem på och vi finner snart en fyrfläckad trollslända som sitter och värmer upp sig på en stubbe.

Fyrfläckad trollslända (Canon 1D mark IV, Sigma macro 180mm)

 

Fyrfläckad trollslända på väg att starta (Canon 1D mark IV, Sigma macro 180mm)

Efter en kaffe och några timmar senare åker vi vidare mot Rudsjön i Bomhus. En trevlig och lättillgänglig fågelsjö där det alltid händer saker. Väl framme knallar vi bort en bit efter sjökanten och sätter oss ner och beskådar fåglarna som rör sig på sjön. De flesta honor ligger nu på ägg och hanarna simmar omkring och söker föda. En stor skrattmåskoloni sjunger i kör vid den lilla sjön.

Skrattmås (Canon 1D Mark IV, Canon 500/4.0 + Canon konverter 1,4)

När vi har suttit en stund passear en snok oss på nära håll. Troligen på jakt efter fågelägg.

(Canon 1D Mark IV, Canon 500/4.0 + Canon konverter 1,4)

Framåt lunch står solen högt och det blir svårt att ta några bra bilder. Vi bestämmer oss för att åka vidare för att se hur det gått för slagugglan som nu borde ha fått ungar. Vi stannar till på MC Donalds i Valbo och käkar lite snabbt innan vi åker vidare upp på Högboskogarna. Väl framme vid ugglan så ser vi att hon lugnt ligger kvar i boet och visar inga tendenser till att äggen är kläckta. Vi stannar några timmar för att se om hanen ska komma in med mat men tyvärr verkar han ha dålig tur med jakt denna dag, eller så sitter han och sover i något av träden runt omkring oss. En trädpiplärka sjunger för full näbb i snåret strax bortanför oss och en lövsångare tittar förbi och undrar vilka vi är.

Trädpiplärka som sunger för full näbb (Canon 1D Mark IV, Canon 500/4.0 + Canon konverter 1,4)

 

Lövsångar som nyfiket kollar in fotografen (Canon 1D Mark IV, Canon 500/4.0 + Canon konverter 1,4)

 

Klockan blir sen eftermiddag och någon slagugglehanen syns inte till. Vi packar ihop våra prylar och ger upp för denna dag. En dag som vi får summera som en härlig dag med gott sällskap, vacker natur och nyfikenhet på att få komma tillbaka en annan dag.

 

/Hasse Andersson