20:e april

20:e april

Hade planerat en morgon i dykdräkt vid en liten fågelsjö utanför Gävle denna dag men snön vräker ner och en iskall vind ligger på från norr så jag väljer att sitta vid datorn i stället. Börjar man bli gammal tro? Nåväl, när jag på morgonen går ut för att hämta mitt stativ som ligger i bilen får jag se en fluga som jag aldrig sett tidigare sitta på en rosenbuske vi har utanför dörren. Där sitter den i den kalla vinden och kan knappt röra sig i kylan. Jag går in och hämtar kameran och tar några bilder. Dock är det svårt i den starka vinden när busken blåser fram och tillbaka i vinden.

Fluga

Trädgårdshårmygga (Canon 5D mark II, Canon ME-65 och Canon blixt 270EXII)

När jag studerar flugan närmare så ser jag att den har hår även i ögonen? Man kan inte låta bli att förundras över hur detta kan fungera? Jag plockar ner flugan i en burk och tar in den till min fotostudio (efter att först stoppat den i frysen några minuter). Ja, jag vet att det låter barbariskt att stoppa insekterna i frysen men det är i vissa fall enda sättet att fota dem i riktig närbild. Sagt och gjort, när den har varit i frysen en stund plockar jag fram den och sätter den framför kameran. Jag monterar upp min macroutrustning och tar 49 bilder av flugans huvud och överkropp. Dessa bilder sätter jag sedan samman i programmet Zerene stacker och sakta framträder denna bild:

Närbild av fluga

Närbild av trädgårdshårmygga (Canon 5D mark II, Canon ME-65 och Canon blixt 270EXII)

Efter lite letande i min insektsböcker så finner jag att det inte är en fluga utan en mygga. Den heter Trädgårdshårmygga vilket ju var passande med tanke på håren i ögonen. Dessa myggors larver lever i gräsmattor där de käkar förmultnade växter och rötter. Flugan måste ha varit nergrävd i sand över vintern med tanke på alla gruskorn den har på kroppen. Jaha, då har man lärt sig något nytt även denna snöiga dag i slutet av april.

/Hasse Andersson