1:a maj

1:a maj

En härlig dag och jag åker med Sandra upp till stallet på morgonen när hon ska och mocka till hästarna. Skönt att komma upp tidigt denna vackra vårdag. Sandra går in i stallet och börjar göra i ordning för hästarna och jag hänger på mig ryggsäcken och knallar bort genom skogen. Både större hackspett, spillkråka och gröngöling markerar sina rivir och försöker locka till sig en hona. En bit bort står en vacker råbock. Han tittar på mig en stund innan han viker av in i skogen. Jag går bort till det stora stenrös som ligger en bit bort från stallet för att se om det har varit någon aktivitet på rävarna denna vår men det ser obebott ut. Efter en halvtimme har jag kollat av skogen runt stallet och tar bilen upp på Högboskogarna. Vid ett litet backkrön i skogen får jag syn på en spelande tjädertupp. jag stannar bilen och den drar sig sakta bort från mig. Jag lockar på den och den blir intresserad och kommer sakta tillbaka mot mig. Precis då kommer det flera bilar på den lilla grusvägen och tjäder väljer att ta till vingarna. Det var synd.

Tjäder

Tjäder i sent morgonljus

Efter mötet med tjädern bestämmer jag mig för att åka bort till en liten bäck där paddorna brukar leka för att se om leken dragit igång. När jag kommer dit så ser jag att grodorna redan är klara med sin lek. Stora romkok vittnar om aktivitet för någon vecka sedan. När jag kommer bort till bäcken så får jag se flera paddor som promenerar i riktning mot lekplatsen så jag gissar att leken börjar vilken dag som helst. Jag ska återkomma hit om några dagar.

Grodrom i vårbäck
 

Padda

Padda på väg mot lekplats

Efter att ha studerat paddorna åker jag vidare. Vägen kantas av vackra tussilago och vid ett ställe är det hög akrivitet på några citronfjärilar som suger nektar ut blommorna. Jag stannar bilen och lägger mig på marken vid blommorna. Det dröjer inte länge innan det landar fjärilar framför mig. När jag legat en stund får jag syn på några svävflugor som hovrar över blommorna. Svävflugor kan man se framförallt tidigt på våren då de söker nektar ut vårblommorna. De ser nästan ut som en humla i kropsformen men med långa ben och kraftig snabel.

Tussilago

Tussilago

 

Citronfjäril på tussilago
 

Fluga full med nektar från tussilago
 

Svävfluga

Svävfluga på tussilago
 

Svävfluga

Svävfluga på tussilago
 

Vinbärsfuks

Vinbärsfuks suger nektar ur en tussilago
 

Citronfjäril på tussilago

Citronfjäril på tussilago

Efter att ha lega på marken någon timme blir jag kall och reser mig upp och packar ihop prylarna. En skön förmiddag och nu när klockan närmar sig 12 blir det gott att åka hem och få i sig lite mat. Tack för denna dag naturen!

/Hasse Andersson