18:e oktober

Första frostnatten

För första gången på länge har jag inget bokat denna morgon. I går kväll när jag kollade väderappen på SMHI såg jag till min glädje att det skulle bli någon minusgrad och vindstilla denna dag. Jag bestämde mig snabbt för att packa väskan och förbereda för insektsfoto denna morgon.
Att fota sovande insekter brukar betyda mycket tidiga mornar men nu i oktober går solen inte upp förrän vid åtta så jag får en lugn sovmorgon denna morgon.
Jag åker bort till kraftledningsgatan någon kilometer från min bostad och riggar upp mina prylar. Det ligger ett vitt lager av frost i gräset när jag börjar leta efter de insekter som valt att sova under bar himmel denna natt. Det tar ca 20 minuter innan jag finner den första insekten. En fluga som klamrar sig fast vid ett grässtrå. Solen som nu precis har stigit över horisonten har värmt upp frosten som nu övergått i dagg på insekterna. Kylan från natten och den tunga daggen gör att flugan får svårt att röra sig vilket passar mig perfekt då jag fotar med tekniken fokus stacking denna morgon. Jag finner även en del mindre flugar samt några stritar som jag fotar. 

Fluga på grässtrå stackad av 70 exponeringar

8mm lång Spottstrit stackad av 51 exponeringar

Spottstrit stackad av 24 exponeringar

Fluga stackad av 42 exponeringar

//Hasse Andersson