17:e oktober

17:e oktober

Det är stjärnklart och frosten täcker gräsmattan när jag går ut på gården och möter upp Peter som kommer inkörandes från Storvik. Klockan är strax efter fem på morgonen och vi ska möta solens uppgång vid Rödhällarna i norra uppland. Vi kommer fram 06.30 och knallar den sista biten ut till hällarna. Klipporna består av Ålandsgranit som är en mjuk bergart med en röd färgton. Vi riggar våra kameror och inväntar solens uppgång. jag tar några bilder när det är en kvart kvar till solen ska titta över kanten. Kontrasten mellan det blå ljuset och den gula himlen skapar spänning i bilderna.

En kvart kvar till solens uppgång vid Rödhällarna i Uppland

 

Soluppgång över Rödhällarna


Solens första strålar når klipporna vid Rödhällarna

 

Svart och vitt. 9 bländarestegs gråfilter får vattnet att se ut som dimma.

 

Kapplasse
Efter någon timme vid Rödhällarna bestämer vi oss för att åka till ett annat naturreservat som heter Kapplasse någon mil norr om Rödhällarna. Även här är klipporna röda och många av stenarna är runda och släta. Solen står lågt och många stenar ligger fortfarande i skugga vilket skapar effekter i bilderna. Jag arbetar även här med långa slutartider och kraftiga gråfilter för att få en exponeringstid på ca 30 sekunder.

Skugga, sol och hav! 30 sekunders exponeringstid, bländare 22.

 

Sten, vatten och himmel

När klockan närmare sig 12 är vi nöjda med dagens fotande. Solen står nu lite för högt på himlen för att skapa någon effekt i ljuset bland stenarna. Vi packar ihop och beger oss av hemåt igen. Det blir nog fler besök på dessa platser.

 

/Hasse Andersson