17:e juli – Väntan

I väntan på björn

Efter en timme i bil närmar jag mig Håkan och Evas bostad i Hälsingland. Vackert belägen vid sjön Stora Öjungen. Håkan och Eva som driver stället Vargas Vildmarkslodge ska åka på några dagars semester och Jag har planerat att låna gömslet för att filma björn och eventuellt varg. Väl framme möter Håkan upp mig och vi förbereder lite mat till björnarna innan vi tar en fika ute på altanen. Solen skiner och förutsättingarna känns bra för intressanta björnmöten under min vistelse. När klockan närmar sig tre åker vi upp till gömslet. Håkan placerar ut maten och jag riggar några fjärrstyrda kameror ute på myren. När vi är klara åker Håkan hem igen och jag tar plats i gömslet. Det är lugnt och stilla och på håll ser jag åsk- regnmoln rulla in. Jag ägnar lite tid åt en fluga som gjort mig sällskap i gömslet.

Fluga i gömslet 

TImmarna går och vädret försämras kraftigt. Det till en början så fina vädret bryter ut och blir ett massivt regnande och åskande. Det dundrar över myren till långt in på natten. Till slut är det helt svart ute på myren och några björnar har inte vågat sig ut i detta väder så jag gör precis som dem, jag går och lägger mig.

Jag går upp igen vid tre på morgonen och spanar ut över myren. En rå dimma täcker myren och några björnar ser jag inte till. Mitt på myren har Håkan spikat en låda med ett tungt lock på. Här lägger han maten till björnarna. Detta för att fåglar och andra djur inte ska äta upp maten innan björnarna kommer. Locket är tungt, ca 20kg men det är inga problem för en björn som är hungrig. När jag spanar ut över den dimtäckta myren i kikaren ser jag att locket är flyttat. Det kom alltså en björn i natt ändå. Medan jag har sovit har det varit en björn här och skjutit locket åt sidan och stoppat i sig av godsakerna. 
Under resten av morgonen besöker korpar, ringduvor och en flock finkar lådan och äter av havren som är kvar.

Korp

Ringduva som ruskar av sig morgondaggen

En stund in på förmiddagen promenerar jag tillbaka till min bil som står parkerad någon kilometer bort genom skogen. Jag åker ner till Lodgen igen och hämtar mer mat till björnarna. I natt ska jag minsan inte missa björnen om den kommer på besök igen. Mer om detta i mitt nästa inlägg i bloggen.

//Hasse Andersson