17:e januari

17:e januari

Söndag och det spritter i fotofingret. Vädret är uselt, mörkt och trist och -2 grader.

Jag ringer till Anders för att fråga om han ska med ut och fota. Hans flickvän Ewa svarar då anders fortfarande ligger och drar sig i sängen. Klockan är över nio? Han känner sig lite krasslig och ber att få återkomma inom kort med besked. En stund senare ringer det i telefonen, ja visst hänger jag med! säger Anders och jag blir glad. Alltid roligt att fota ihop med Anders. En stund senare hämtar jag upp honom och vi åker till Gävle för att leta efter skäggmes. Väl framme ser det ut som att det ska spricka upp på himlen men den glädjen var kortvarig. Ett annat glädjeämne infinner sig dock. Bernt och hans fotovän var på plats så vi dricker en kopp kaffe och småpratar lite medan vi spanar efter skäggmesar. 

Det börjar snöa och det blir mörkare och mörkare. Under den tid vi varit på plats har vi hört skäggmesar ute i vassen vid flera tillfällen men utan att de har visat sig. En flock domherrar stannar till och kollar vilka vi är. Anders och jag beger oss ut på isen och går runt vassen, och där på en kvist sitter en ståtlig hane och tuggar frön från fjolårsvassen. Vi ställer i ordning kameran och smyger oss närmare. Vi ser då att det är en hel flock med skäggmesar. Under ca en timme betraktar vi dem på nära håll i det dåliga ljuset.

För att få lite lyster i bilderna sätter jag på min blixt och underexponerar den 2 bländarsteg. Det ger en viss lyster i bilderna trots det dåliga ljuset. Vi fotar så länge ljuset tillåter och tackar sedan för oss. Hit kommer vi tillbaka fler gånger.

 

 

/Hasse Andersson