15:e januari

15:e januari

En mulen och gråkall morgon. Jag är hemma och vilar ögonen efter en laseroperation så jag ska slippa glasögon och linser. Ögonen är ljuskänsliga så här dagen efter operation men kanske att det går att vara ute med solglasögon nu när vädret är mulet?

Jag bestämmer mig för att åka till Villa Rettig som är en känd fågellokal i Gävle. Målet är att få se Skäggmes som brukar rapporteras från denna lokal. Väl framme stöter jag på några skådare på plats men de har inte sett till några skäggmesar denna dag. Jag går längst ut på lokalen förbi T-korset och ut på udden. Där dimper det ner en stor flock med grönsiskor framför näsan på mig och till min stora glädje ser jag att det även är med ett antal Steglitsar i flocken. Jag ägnar någon timme till att fota dessa vackra fåglar. De klättrar ivrigt bland alkottarna och letar mat.

Efter några timmar kommer min nyfunne vän Bernt Krigsman. En duktig och trevlig fotograf från Hagaström. Vi småpratar lite och bestämmer oss sedan för att leta upp Skäggmesarna. Bernt har varit på denna plats tidigare och visar mig vart vi ska leta. Redan efter någon halvtimme hör vi ljudet av en flock. De sitter ett 50 tal meter ut i vassen och fler fåglar ansluter. Sakta börjar de närma sig oss och efter bara en halvtimme så är de alldelens inpå oss. Vi tar många fina bilder. Avsaknaden av ljus ställer dock till det. Jag tar fram min nyinköpta blixtextender med Fresnell-lins för att få lite sting i ljuset och det verkar hjälpa. Under ca 40 minuter betraktar vi dessa vakra fåglar på nära håll. Stort tack till dig Bernt för att du hjälpe mig finna fåglarna.

Det lilla ljus som fanns försvinner sakta och dagen går mot sitt slut. Vi promenerar bort till bilarna och tar farväl för den här gången.

/Hasse Andersson