17:e – 20:e februari
Torsdag
Nyss hemkommen från Marocko tar jag flyget ner till Malmö och vidare med buss till Lund. Väl framme möter Ola upp och vi åker hem till hans hus och familj för att förbereda helgens fotande. Målet är att få fota Glada på nära håll. Det blåser svinkallt i Lund och trots att det bara är några minusgrader så känns det kallare här än hemma där temperaturen har krypit ner till -30 grader.
Vår första dag ska vi nyttja ett fotogömsle som hyrs ut av www.skånska-örnar.se/ och som ligger ca 40 minuter från Olas hus. Vi åker ut redan på kvällen för att sova i gömslet och slippa kliva upp så tidigt. Väl framme vid gömslet möts vi av rena slaktplatsen med döda djur. Detta var nog det värsta jag har varit med om när det gäller att åtla för fotografering. Gömslet är välbyggt och funktionellt med både torrtoa och värme i gömslet men utanför ser det rent för jävligt ut. Gömslet ligger mellan en järnväg till höger och en bilväg till vänster. Framför oss har vi en kraftledning som stör horisonten. Nåväl, vi får se vad morgondagen har att erbjuda. Vi kryper ner i våra sovsäckar och somnar gott strax efter 12.
Fredag
Jag vaknar några timmar innan solen går upp och väcker Ola. VI kokar kaffe och käkar lite frukost i väntan på att ljuset skall komma. Efter någon timme landar en ormvråk utanför kojan. VI studerar den och jag kan konstatera att den är ljusare än de ormvråkar vi brukar se hemma i Sandviken. Det finns ett begrepp inom ormvråkar som heter Börringevråk. Detta är en ljusare sort av ormvråken. Börringevråken kan bli nästan helt vit. Den lilla byn Börringe ligger bara några kilometer från platsen vi befinner oss på så det var extra roligt att få se en Börringvråk här.
Börringvråk landar tidigt på morgonen (Canon 1D Mark IV, Canon EF 100-400/L IS)
Förmiddagen passerar utan att vi ser någon Glada. Snö, vind och allmänt risigt väder kan troligen vara orsaken. Slaktplatsen utanför lockar dock till sig en hel del med ormvråk. När man gör en åtel för fågel bör man lägga maten mellan 10 – 30 meter från kojan lite beroende på vad det är man ska mata. Här ligger maten 1 – 8 meter från kojan vilket gör att det var svårt att variera bilderna. Det mesta blev närbilder på vråkar. Det är även lätt att störa fåglarna när maten ligger så nära. Dagen passerar och det dåliga vädret håller i sig. Vi roar oss med att ta närbilder på vråkarna medans gladorna lyser med sin frånvaro.
Ormvråk (Canon 7D, Canon EF 500/4 + 1,4x converter)
Ormvråk (Canon 7D, Canon EF 500/4 + 1,4x converter)
Ormvråk (Canon 7D, Canon EF 500/4 + 1,4x converter)
Ormvråk som kalasar på en fasan. (Canon 7D, Canon EF 500/4 + 1,4x converter)
Det gäller att försvara maten mot inkräktare… Jag är störst! (Canon 1D Mark IV, Canon EF 100-400/L IS)
Ormvråk (Canon 1D Mark IV, Canon EF 100-400/L IS)
Strax efter 18 mörknar det och vi plockar ihop och åker ut till Olas svärföräldrar för att övernatta där. Väl framme blir vi varmt omhändetagna av trevliga människor. En fantastisk god mat stod på bordet och kvällen avslutas med mat, vin och intressanta samtal med underbara människor.
Lördag morgon
Ola och jag kliver upp tidigt för att sätta oss i ett litet tält som ola har rest ute på en åker. Utanför tältet har vi lagt ut en död svan och en hare. Vädret är fortfarande kallt och blåsigt. Efter någon timme landar åter igen en ormvråk i trädet bredvid maten men lyfter igen efter några minuter. VI sitter fram till kl 10 men inga glador denna dag heller. Vi bestämmer oss för att ta en tur till Fyledalen som så här års är Sveriges rovfågeltätaste dal i hopp om att få se några glador. Väl framme i Fyledalen så möter vi fler fågelskådare än vad som passerar Sandviken på ett helt år. Busslaster med skådare som kikar efter nya kryss? Vi åker runt några timmar i dalen och ser en hel del örn, ormvråkar och glador men på för långt håll för att kunna fota. Vi bestämmer oss för att åka in till en liten by och äta. En halvtimme senare står vi kön till ett hamburgeställe mitt på torget. Jag ser något i ögonvrån och vänder blicken uppåt och då passerar det en glada på 5 meters håll? Vi skrattar gott åt händelsen för naturligtvis ligger kameran kvar i bilen. Hamburgaren smakade dock gott och vi får nya krafter att fortsätta jakten på gladan.
Vi bestämmer oss för att åka tillbaka till tältgömslet och sitta dagens sista timmar i gömslet. På vägen dit får vi syn på ett trafikdödat rådjur som ligger i diket. Jag tittar på Ola och frågar -ska vi inte ta med det till åteln? Sagt och gjort, vi bromsar in och vänder bilen. Medan vi lastar in det illaluktande djuret (magen var spräckt ) i bilen så ser vi några glador i ett träd några hundra meter bort. Titta där säger Ola!
Glador i sen kvällssol (Canon 1D Mark IV, 500/4 + 1,4x converter)
Vi lastar in rådjuret och parkerar bilen. När vi går bort efter en åkerkant så ser vi att det är ännu fler glador. Jag uppskattar det till mellan 30 – 50 st. Lite längre fram finner vi förklaringen. Ett gårdsslakteri har lagt ut slaktrester inne bland några granar. Gladorna är dock skygga fåglar så de lyfter när vi närmar oss och försvinner. Jag hinner skjuta iväg några skott innan de är borta.
Glada i kvällssol (Canon 1D Mark IV, 500/4 + 1,4x converter)
Vi bestämmer oss för att återkoimma hit i morgon bitti och då ta med oss tältet som gömsle. På vägen tillbaka till bilen träffar vi ett trevligt par som vi pratar lite med och de berättar att det ofta är glador runt deras tomt, Vi frågar om det är okej att vi kommer dit och lånar en bit av deras mark i morgon bitti och det var inga problem.
Söndag
Vi åker ut till platsen igen strax innan solen ska gå upp. Vädret är sämre och det blåser och snöar. Vi sätter oss under kamouflageduken och väntar. Snö, vind och två timmar senare konstaterar vi att gladorna inte var här idag? Vi kan se några glador glida förbi på håll men ingen som vågar sig närma oss. Kanske är de mer vaksamma än jag trott och håller koll på oss med sin skarpa blick? Vi ger upp och hoppar in i bilen igen.
Ola ska köra mig till flygplatsen men först ska vi göra ett besök vid ale´s stenar. Ales stenar skapades på 700-800-talet f.Kr och stället sprider mystik bland besökarna. Vi tog några bilder och insöp historiens vingslag innan vi åkte till flygplatsen.
(Canon 1D Mark IV, Canon EF 24-105/4)
(Canon 1D Mark IV, Canon EF 24-105/4)
En trevlig helg går mot sitt slut. Inga speciella bilder på glada men väl på både ormvråk och börringevråk. Sen har jag fått stifta bekantskapen med Ola och hans familj. Alltid roligt att få lära känna likasinnade människor som njuter av att sitta och frysa i ett tält mitt i vintern.
/Hasse Andersson