14:e juli

14:e juli

Bernt och jag tar åter en tur till den lilla skogstjärn där smålommen häckar. Vädret är fint och det ser ut att bli en vacker dag i den svenska sommaren. När vi kommer fram börjar vi med en kaffe och macka. Aldrig smakar det så gott som ute i skogen en sån här morgon. Målet med denna dag är att ta flygande bilder på smålommen så jag har lämnat mitt 500 tele hemma och satsar på 300mm i stället. Problemet med 500mm är skärpedjupet som inte räcker till flygande smålom om de kommr rakt i mot en.

Det dröjer inte länge innan vi får syn på de två ungar som vi för en vecka sedan hittade i en av tjärnarna. De är nu så stora att båda föräldrarna har lämnat dem och flygit iväg för att skaffa mat. Vi tar några bilder och gömmer oss sedan för att vänta in föräldrarna.

Ung smålom

En stund senare kommer en av fäldrarna in med en fisk i munnen. De två ungarna försöker båda att hinna först till maten. Den som kommer först får hela fisken så det gäller att skynda sig.

Det gäller att komma först fram till maten om det är fler ungar i kullen

När matningen är över (vilket den är på några sekunder) så börjar lommen simma upp mot bortre ändan av tjärnen. De behöver nämligen ett 50-tal meter för att kunna starta och då gärna i motvind. Vi vrider sakta om objektiven och gör oss klara för en start på vattnet. När den kommit fram till slutet av tjärnen så vänder den sig mot oss och sätter fart över vattnet.

Smålom som springer igång på vattnet för att lyfta

Under dagen får vi många fina tillfällen att fota både flygande och simmande smålom. Dagen övergår till en helt magisk kväll med spegelblanka tjärnar och ett vackert kvällsljus. jag avslutar dagen med några fina porträtt av en av de vackraste fåglarna vi har i Sverige.

Simmande smålom i sent kvällsljus

Dag går mot sitt slut och minneskortet är fullt så vi packar ihop och beger oss av hemåt igen. Om du vill se flera bilder från kvällen så har jag gjort ett litet galleri av några av bilderna.

Till Galleriet >>

/Hasse Andersson