14 – 15:e augusti

14:e – 15:e augusti

14:e augusti
Solen skiner och det är riktigt varmt ute. Förmiddagen har jag och Sandra ägnat åt att bila ur ett källargolv i huset som sedan ska bli en ny tvättstuga. Fram på eftermiddagen får jag en lucka i arbetet och bestämmer mig för att åka ut till stugan och se om jag kan hitta några sorgmantelfjärilar som brukar finnas där i augusti. När jag kommer fram finner jag dem direkt. De sitter och suger sav ur en björk som är på väg att dö och där en jäst vätska rinner ur trädet. Det samlas även en del vinbärsfuks, påfågelögon och citronfjärilar kring björken. Jag sätter mig ner och väntar. Efter bara en liten stund landar en vinbärsfuks bara några decimeter från kameran. Med hopfällda vinger är den ett perfekt kamouflage mot fiender.

Vinbärsfuks på björkstam i vacker kamouflage

 

Efter en stund går jag bort mot hallonhäcken där jag ser att det flyger en del fjärilar. Jag hittar då denna vackra sorgmantel som sitter och vilar sig på ett sälglöv.

Sorgmantelfjäril som vilar ut på ett löv

 

16:e augusti
Även denna dag lovar man sol så jag, Peter Lundqvist och Rolf Petersen bestämmer oss för att åka till Fjärilsvägen i Grinduga. Det är mulet och blåsigt när vi åker men man har lovat bättring framåt lunch. När vi kommer fram är det inte en fjäril i luften. Vi tar en kopp kaffe och pratar lite om livet och efter en liten stund sipprar en strimma ljus genom molnen. Som på en given signal börjar fjärilarna flyga och landar vackert på blommorna för att suga näktar. Stundtals har jag mer än 10 påfågelögon inom bara några meter från mig.

Påfågelöga

Citronfjärilshane i motljus på tistel

 

Silverstreckad pärlemofjäril (hona)
 

 Påfågelöga som breder ut sina vingar för att alstra värme från solen

Vi blir kvar i många timmar krypandes och krälandes i dikeskanten i Grinduga innan vi till slut packar ihop vår utrustning och åker hem. En skön dag i kanten av en grusväg med goda vänners sällskap.

 

/Hasse Andersson