13:e mars

13:e mars

Strax före nio på förmiddagen åker Emilia och jag ut på skogen för att kolla om tjädrarna har kommit igång med sitt vårspel. Någon gång i början på mars brukar de första tupparna börja röra sig kring spelplatsen. Det är över en månad kvar till spelet når sin höjpunkt då hönorna landar för att leta upp den bästa tuppen för att para sig med. Trots det är jag ivrig att kolla av platsen för att försäkra mig om att de är här även denna vår.

Vägen som tar oss bort mot spelplatsen är oplogad så det blir till att skida ca 2 kilometer innan vi tar av över ett hygge och vidare in i skogen.

Gammalt hygge strax intill spelplatsen (Canon 7D,  Canon EF 16-35mm f2,8)

Emilia på skidor på väg till tjädrarnas spelplats (Canon 7D,  Canon EF 16-35mm f2,8)

Efter att ha korsat ett hygge bär det av in i skogen. Vi korsar en myr och glider över några bäckar som det så här års inte syns ett spår av. Om bara någon månad kommer det att vara blött här men nu glider vi tyst fram på snön. Strax innan spelplatsen brakar det till i skogen ca 50 meter framför oss. En tjädertupp lyfter och flyger mellan träden så det smäller i grenarna. Jag skidar leendes vidare in mot spelplatsen. Väl framme på platsen ser jag flera spår i snön. En räv har passerat tvärs över spelplatsen, men det är även andra spår, spår som vittnar om att det är tjäderspel på gång 🙂

Spår av spelande tjäder (Canon 7D,  Canon EF 16-35mm f2,8)
 

Spår av spelande tjäder (Canon 7D,  Canon EF 16-35mm f2,8)
 

Spår efter flera spelande tuppar (Canon 7D,  Canon EF 16-35mm f2,8)

Lite längre in på spelplatsen öppnar skogen upp sig och detta brukar vara centrum på spelplatsen. även detta år ser det ut att ha varit välbesökt de sista dagarna. Efter att ha kollat av platsen sätter vi oss i en glänta i solen och häller upp en kaffe till mig och choklad till Emilia. Medan vi fikar spanar vi av andra sidan av ett hygge och där finner vi en till tjädertupp som sitter i toppen av en tall och äter tallskott.

En skön och spännande dag. Om 4 veckor ska sova min första natt här på myren. Jag längtar redan som ett barn på julafton…

/Hasse Andersson