11:e juli

11:e juli

Det är min första semesterdag och vid 8-tiden i morse packade jag bilen för att åka ner till Hällefors för att se om jag kunde finna några smålommar som brukar häcka i detta område. Väl framme startar jag upp med en kopp kaffe och en smörgås innan jag knallar iväg ut på Knuthöjdsmossen som är ett nät av små grunda pölar där smålommen brukar häcka.

En av pölarna vid knuthöjdsmossen (Canon 1D mark IV, Canon EF 16-35/2,8 L USM II samt polfilter)

En del av mossen är spångad så det är lätt att ta sig fram så länge man håller sig till spången. Jag går ett varv men finner inga smålommar. Det är ovanligt lugnt för att vara den här tiden på året? Jag möter en herre med kikare och jag frågar om han sett något men även han skakar på huvudet och konstaterar att det är lugnt detta år. Han berättar att för tio år sedan kunde han räkna in närmare 15 par häckande smålommar bara runt den ledade spången.

Hmm… kan det vara så att de fortfarande ligger på ägg? Förra året när jag var här så kläcktes ungarna runt den 1:a juli. Jag går ett varv till och spanar av kanterna kring de små pölarna.

Smålommen har stora problem att ta sig fram på land då deras bakben sitter för långt bak på kroppen. Det sägs att när gud skapade lommen så misslyckades han och kastade benen efter fågeln som då fastnade långt bak i rumpan (Verkar vara en sympatisk prick den där Gud?) Hur som helst så lägger den sina ägg bara någon decimeter från vattnet dit den kan kravla sig upp och lägger sig.

När jag har kommit en bit in i området får jag äntligen syn på en smålom. Den ligger i gräset och ruvar. Klicka på bilden för att förstora den och om du då tittar noga så har den kläckt en unge som ligger neranför i vattnet. Denna unge måste ha blivit kläckt under dagen.

Ruvande smålom (Canon 1D mark IV, Canon 300/2,8 L + Canon extender 1,4x)
 

Efter att jag har betraktat henne en stund lämnar jag platsen för att inte störa henne i sin häckning. Jag knallar bort en bit in i skogen och får då höra ett välbekant ljud. Det är smålommen som ropar inne från en liten skogstjärn. Jag smyger mig fram mot ljudet och när jag passerat ett snår av ljung öppnar sig skogen och längst bort i speglingen från träden ser jag en liten familj.

Smålom med unge (Canon 1D mark IV, Canon 300/2,8 L + Canon extender 1,4x)

 Smålom (Canon 1D mark IV, Canon 300/2,8 L + Canon extender 1,4x)

även denna unge är precis nykläckt och hanen varnar oroligt över min närvaro så jag stannar bara ett litet tag innan jag drar mig tillbaka för att inte störa dem. Ungen behöver värme och mat vilket den inte får så länge jag finns i närheten.

På mossen är det gott om trollsländor, fjärilar och andra insekter så jag byter utrustning och går över på lite macrofoto i stället. Det första som jag finner är ljungblåvinge som sitter och värmer sig i kvällsolen. Ljungblåvingen är en liten vacker fjäril Här ses den inne bland tallbarren vilket visar hur liten den är.

Ljungblåvinge (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)
 

Flickslända (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

Efter att ha strosat runt på mossen och fotat insekter ser jag att klockan har börjat närma sig kväller. Jag har två och en halv timmes bilresa hem så jag packar ihop mina prylar och går tillbaka till bilen. Jag får göra ett nytt besök här om ca 2 veckor då ungarna är lite större.

/Hasse Andersson