11:e april

11:e april

Steg upp strax efter 03 och packade mina prylar för att sedan åka ut till örnkojan. Hämtade upp Anders på vägen och efter en stunds skidande var vi ute på myren. VI lade ut ett nytt rådjur och tog plats i kojan. En stjärnklar himel lovade gott infor den kommande morgonen. Väl på plats dricker vi en kopp kaffe och inväntar ljuset och örnarna.

Dagen går utan att det händer något. Strax före kl 13 ser vi 5 örnar på någon kilometers håll och höjd glida förbi över älven men utan att notera vår åtel. En halvtimme senare ger vi upp och packar ihop och åker tillbaka till bilen igen. Detta är 5:e gången jag sitter i kojan i år utan framgång.

Eftermiddagen ägnar vi till att leta hackspettar och annat skoj att fota och nu vänder det snabbt. Redan efter 10 minuter hör Anders en Vitryggig hackspett och när vi smyger oss närmare ser vi att det inte är en, utan två, tre eller kanske till och med 4 st som sitter och pickar i några döda träd.

VI följer dessa fåglar under några timmar och vid ett tillfälle lyckades Anders se en parning av dessa mer eller mindre utrotade fåglar. När kvällen kommer provar vi att locka fram en sparvuggla men utan framgång.

Att få se en vitryggig hackspett hör till ovanligheterna så jag får summera dagen som lyckad trots alla nederlag.

 /Hasse Andersson