10:e juli – Dovrefjäll

Myskoxar i Dovrefjäll

Med kort varsel drar jag och mina två döttrar till Norge för att se om vi kan finna några myskoxar i Dovres stora dalgångar. Efter knappt 8 timmars bilkörning är vi framme vid Kongsvolds fjällstation där vår vandring börjar. Efter att ha bytt om och packat det sista i ryggsäckarna är vi snart på väg uppför fjället. Det är en vacker kväll och vi tar oss lätt fram efter leden bort mot Snöhätta. Efter några timmar viker vi av från leden och slår läger nere vid ån Stropla. Efter att ha satt upp tälten, lagat mat och diskat kryper vi in i tältet och planerar vår morgondag där målet är att få ser myskoxar på nära håll.

Sara och Emilia vid Kongsvold fjällstation

Lägerplats i Dovre

11:e juli
Vi vaknar tidigt morgonen därpå. Jag går upp och fixar kaffe och frukost medan flickorna gör sig i ordning inför dagen. Vi äter en god och stadig frukost och ger oss sedan iväg. Det dröjer bara någon timme innan vi ser vår första myskoxe. En hane har valt att lägga sig bara 30 meter från leden vi går på. Jag kränger av mig ryggsäcken och smyger mig närmare för att ta några bilder.

Myskoxhane

Sara och Emilia spanar från lite avstånd

Efter en liten stund reser sig myskoxen och börjar äta igen

Vi tar oss djupare in i dalen och finner snart fler myskoxar. Vi ser ca 30-50 olika individer under dagen och på kvällen när vi är på väg tillbaka mot tälten finner vi även en flock med ungar. Vi närmar oss försiktigt flocken och får en fin stund tillsammans med myskoxarna innan vi knallar tillbaka till tälten.

Vandring på en av Dovres branta sluttningar

Myskoxar i flock

Tvillingar

Myskoxungar

Myskoxe

Hasse Andersson

//Hasse Andersson