19 – 20:e maj

19 – 20:e maj

Onsdag
Ugglor, dessa ugglor!
Jag har alltid fascinerats  av dessa djur, i skymningen kan man se dem lyfta från en gren, hovra över en dikeskant eller höra dem hoa inne i skogen. Åtskilliga holkar har satts upp för att hjälpa dem (eller är det av egoistiska skäl?) hitta lämpliga boplatser. Denna kväll i mitten av maj åker vi en tur och knackar holk. Att knacka holk innebär att man åker runt till alla holkar man har i skogen och kort och gott knackar på dem. Om det är en häckning i dem så brukar honan titta ut i hålet och stirra stint på en. Jag har knackat holk 2 – 4 gånger i maj sedan 1989 och än så länge har det inte tittat ut någon uggla men skam den som ger sig 🙂

Vi tar bilen och börjar vår färd i Storvik utanför Sandviken. Det är jag, Peter, Anders och Sune. Färden går upp på skogen och slutar sedan 5 timmar och ett 20-tal holkar senare norr om Sandviken. Resultat = 0.

 

Torsdag
Efter att det har regnat och åskat hela dagen ser det ut att spricka upp på himlen. Jag åker hem från jobbet och packar ryggan med kamera och kikare och glider sedan iväg på min Yamaha XT 550 från 1982. En perfekt maskin att åka ut på småvägar och stigar med. Jag åker upp till den häckande slagugglan som ligger på ägg (eller ungar) uppe på Högboskogen. Väl framme ser jag honan ligga och titta ut på mig ur holken.

 

Jag kör cykeln åt siden och går upp och sätter mig på en sten en bit upp i en slänt. Jag har från denna plats en bra utsikt över hygget och holken. Tiden går och det är lugnt på hygget. En lärka sjunger i ett träd och morkullorna flyger förbi med sin spelflykt med gämna mellanrum. En enkelbäckasin spelflyger strax ovanför mig. Efter några timmar så hör jag plötsligt honan ropa till och strax efter hör jag hanen svar med sitt hoande strax bakom holken. jag myger ner och får syn på honom uppe i en gran. Vi betraktar varandra han och jag. Han sitter nära stammen och är svår att upptäcka.

Efter ett tag flyger han iväg och sätter sig i en björk och börjar spana efter byten. Jag håller mig på ett behörigt avstånd för att inte störa honom i sin jakt. Under den följande timmen föjer jag honom när han jagar på hygget innan han drar iväg in i skogen.

En underbar kväll och jag kommer på mig själv att jag sitter och ler i ljudet från min 4-taktade Yamaha som tar mig fram över den steniga vägen på väg hem.

/Hasse