Tromsö 2016
Till slut blev det ändå en resa även detta år. Efter att ha lagt ner tanken på att göra en resa til Tromsö pga. tidsbrist så ringer min vän Håkan Vargas och undrar om jag vill hänga med. Håkan har fixat alla detaljer som flyg, boende, hyra av båt etc. så för mig var det bara att sätta mig på planet. Ett sådant tillfälle får jag inte missa så jag tackade ja. Med på resan var även Håkan Wanke. För mig var det skönt att få komma iväg en sväng och byta miljö med vänner. Sagt och gjort, vi flyger från Arlanda till Tromsö via Oslo och kvällen samma dag strå vi i mörkret nere på bryggan och kollar in båten vi har hyrt. En mindre Buster med en 30HK 4-takt. Kommer att bli perfekt. Efter lite förberedande i stugan samt ompackning av prylar går vi och lägger oss.
Nästa morgon tar vi det lugnt. Det är mörkt i Tromsö så här års. Denna vecka börjar polarnatten så det är ingen ide att vara ute på havet förrän vid niotiden. Vi tar det lugnt och gör oss i ordning för en dag på havet och strax efter nio lägger vi ut i mörkret från bryggan. Vi svänger ut från hamnen och ökar farten ut mot fjordmynningen som ligger ca 40 minuters båtfärd ut i fjordsystemet. Detta är platsen där valarna brukar samlas. Det är lite kallt och ruggigt, saltvattnet stänker in över relingen och doften av hav fyller mina lungor och läpparna blir salta. En känsla som jag har saknat.
Halvvägs ut i fjorden möter vi den första flocken späckhuggare. Det är många djur och vi stannar med dem en stund innan vi åker vidare. Vi får en fantastisk dag på havet med många möten med valarna. Det är gott om späckhuggare och knölvalar i fjorden och även om ljuset inte är så bra för foto så är vi alla nöjda när vi vid ett tiden lägger an vid bryggan igen. Kvällen ägnas till matlagning, bildsnack och förberedelse inför morgondagen.
Sill på menyn
Vintertid samlar sillen ihop sig i stora stim. Stim som kan vara flera kilometer långa och hundratals meter tjocka. Dessa stora stim går in i fjordarna runt Tromsö för att övervintra. Detta är anledningen till att dessa stora grupper av valar befinner sig i Tromsös fjordar vintertid. Sillen packar sig efter botten på hundratals meters djup i skydd mot rovdjur. När sillen vistas på sådant djup behöver de några gånger per dygn gå upp på grundare vatten då trycket på detta djup gör att syret i deras fett blir giftigt. När dessa stora stim börjar röra sig mot ytan passar valarna på och jagar dem. Med finkalibrerade sonarsystem känner de av när sillen är på väg upp mot ytan. Några av flockmedlemmarna dyker då ner och bryter loss mindre stim ur det stora stimmet och för dem upp mot ytan där festen kan börja. Detta kallas för karousell feedeing. Namnet kommer sig av att valarna simmar i cirklar runt stimmen och för på så sätt upp dem till ytan där de och dess flockmedlemmar kan äta dem.
Norrsken, valar och trut
Vi får tre fantastiska dagar på havet. En dag hängde vi runt en fiskebåt som tog upp sin trål. Runt trålen var det mängder med valar, havsörnar och trutar. En annan dag var vi omringade av närmare 200-400 späckhuggare och minst ett 50-tal knölvalar. Helt magiskt! På kvällarna var vi ute och letade norrsken. Tyvärr var det mulet mest hela tiden så dessa bilder får vi bättra på ett annat år.
Tack Håkan Vargas och Håkan Wanke för denna resa. Den gav mig energi och lust att komma ut i naturen lite mer, det får bli ett löfte till 2017 då 2016 var ett alldelens för naturfattigt år från min sida.
Nedan några bilder från resan.
//Hasse Andersson