Tält & sova

Tält & sova

Några veckor per år tillbringar jag i tält . För att detta ska vara trivsamt och funktionellt har jag lagt lite extra tid när jag har valt utrustning kring detta . Om vi börjar med tältet så har jag två tält som jag använder beroende på de förutsättningar som gäller. Jag tältar under årets alla månader så tältet måste stå emot allt från värme till kyla, vind och regn.

Jag använder mig av Hilleberg tält  som är svensktillverkade tält med extremt bra egenskaper.

Hilleberg Saivo
Om det finns möjlighet så använder jag mitt Hilleberg Saivo. Det är ett tremannatält på 4,7 kg. Perfekt om man är två personer med utrustning. Tältet är otroligt vind och vädertåligt och har två bra absider. Vi brukar ha packning i den ena och matlagning i den andra. Den självstagande konstruktionen är perfekt om man ska slå upp tältet där det kan vara svårt att förankra tältet som ute på fjäll eller klipphällar och liknande. Tältet sättes lätt upp av en person och otroligt slitstarkt och robust. Ventilationen är mycket god även under extrema förhållanden.

Tältplats på en fotoresa till Lofoten 2007. Platsen heter Sortland på norra sidan av Lofoten och tältet är Hilleberg Saivo.

Hilleberg Unna
Unna är ett enmanställt utan absid. Här har man lagt krut på en större sovyta som är stor nog för en person och packning eller två personer utan packning. Tältet är självstagande och väger 2kg. Jag använder detta tält då jag är ute själv eller om jag ska gå långt och måste hålla ner vikten. Tältet fungerar mycket bra för en fotograf med full packning.

Nattläger i Dovrefjälls nationalpark 2009. Tältet är Hilleberg Unna och målet med resan var att fota myskoxe.

Liggunderlag
Ett bra liggunderalag är viktigt både för kyla och komfort. Jag har valt Downmat 9 som liggunderlag. Detta är en mycket varm luftmadrass som är fylld med dun. Madrassen är lätt att packa med och håller värmen bra även om man väljer att sova direkt på snön.

Sovsäck
Jag har valt att använda mig av en dunsäck av två anledningar, Värme och volym. Jag har samma säck året runt och säcken är av märket Marmot och modellen heter Sawtooth. Säcken har en komforttemperatur för män på -10 grader. Dock tycker jag att den inte håller riktigt för dessa temperaturer så jag rekommenderar ett par långkalsonger och en tröja om temperaturen går under -5. Se även till att hålla säcken väl stängd uppe runt huvudet. En skön och varm säck i övrigt. Dunsäckar ventilerar bättre än syntet vilket gör att den även fungerar bra om man sommarkampar eller sover i någon varm stuga efter någon vandringsled.