Serengeti 29/10

Serengeti 29/10

Så var vi då framme vid vår sista dag på denna resa. Jag ligger kvar i sängen och tänker igenom resan. Hjärnan är proppfull av intryck och jag har svårt att sortera i alla möten med savannens invånare. Jag tänker på mötet med lejonet som stod på klippan och ropade efter sina flockmedlemmar. Mötet då jag låg under bilen och en lejonflock som passerar mig på bara några meters håll. Den lilla vackra dik-dik gasellen och alla zebror, elefanter, flodhästar och fåglar vi mött. Jag funderar över Daniels fina värdskap och den otroliga guidning vi fått av honom. När jag är mitt i mina tankar piper min klocka till. Det är dags att kliva upp om vi ska hinna med och nyttja de sista timmarna på denna resa. Det rasslar till utanför dörren och det är Daniel som är på benen. Vi kliver upp och hoppar i våra dammiga kläder för en sista morgon i fält. Vårt plan lyfter kl.11.00 så vi har bara några timmar som vi kan nyttja denna dag.

Vi hoppar in i bilen och kör ner till bäcken där det brukar vara mycket djur. Månen lyser starkt över savannen och när vi kommer ner till bäcken stannar vi till vid ett feberträd där en grupp babianer sitter och sover. Solen stiger sakta över träden och sprider ett vackert sken över himlen.

Halvmåne över Serengeti
 

Tidig morgon i Seronera
 

Strax innan ljuset kommer vaknar alla djuren till liv. Fåglarna sjunger intensivt och flodhästarna ropar nere vid vattnet. En eftersläntrare bland flodhästarna kommer lunkandes ner mot vattnet och stannar till för att se vilka vi är innan den hoppar i vattnet och simmar bort till sina familjemedlemmar. Babianerna vaknar till och klättrar ner från sitt sovträd och börjar sitt födosökande efter myror och insekter bland trädens bark. Under natten har även en buffel dött och ligger nu och flyter i den lilla vattensamlingen. En krokodil är i full färd med att ta för sig av maten.

Flodhäst på väg tillbaka till vattnet efter nattens vistelse på land
 

Familjen flodhäst
 

Afrikansk buffel på menyn
 

Babian i tidigt morgonljus
 

Babian på väg ner efter nattens sömn i trädet topp
 

Födosökande babian

Tiden går fort när man har roligt å det är dags för oss att åka tillbaka till Daniels hus och packa ihop våra prylar. Jag tar en sista sväng runt huset och vidare upp till dasset. Dasset ligger en bit bakom huset och förtjänar en egen liten berättelse. Det är ett enkelt men funktionellt utedass. Att på kvällarna gå i mörkret upp till dass har varit ett spännande äventyr. Det är inte ovanligt att det rör sig både lejon, elefanter och bufflar runt dasset så det gällde att lysa med ficklampan när man smög upp efter den lilla stigen för att säkerställa att det inte vara några lejon eller andra djur som skulle kunna bli en fara i närheten. Vi hade tur under vår vecka. De enda djur jag såg var babianer, gaseller, några mindre däggdjur och fåglar efter stigen. Daniel berättade att för bara någon vecka sedan så var det en stor flock lejon som slog en buffel på stigen upp mot dass.

Utedass i vacker miljö
 

Dass med alla tänkbara förnödenheter
 

Utsikten från dass ut mot savannen
 

Efter att vi packat ihop kör Daniel bort oss till flygplanet som ska ta oss till Arusha där en taxi väntar på oss för att köra oss vidare mot Kilimanjaro. Det känns tomt att lämna denna plats men samtidigt skönt att få komma hem. Sandra och jag tar farväl av Daniel och hoppar in i det lilla planet. Några minuter senare lyfter vi och svänger öster ut. I sidofönstret ser jag Daniels bil i ett dammoln köra bort efter den dåliga grusvägen, tillbaka till huset. Det är dags för honom att besöka några lejonflockar innan det mörknar. Sandra och jag lutar oss tillbaka i flygplansstolen och sitter tysta ett tag. Vilken resa! En resa vi aldrig kommer att glömma. Tack Daniel!

Sandra och Hasse på väg hem
 

Mot Sverige

/Hasse Andersson