Chile – Kungspingviner

Chile – Kungspingviner

Efter våra dagar i Torres del Paine går resan vidare mot Eldslandet. Det är en resa på ca 50 mil som vi delat upp på två resdagar. Efter några timmars bilresa stannar vi till och checkar in på ett hotell i staden Puerto Natales. Det har varit intensiva fotodagar så det är skönt med en vilodag. I dessa delar av Chile som vi befinner oss i saknas i regel el vilket i sin tur påverkar det mesta. Dusch, värme, belysning, färskt vatten osv är en lyxvara så nu när vi passerar en befolkad by/stad är det skönt att få ha tillgång till denna lyx. Jag slänger väskan på sängen och börjar med en dusch i ett ljummet vatten. Kvällen ägnar jag till att kolla igenom bilderna från resans första dagar.

Nästa morgon vaknar tidigt, går ner till hotellrestaurangen och får en dålig frukost. Det här med frukost verkar inte vara chilenarnas starka sida. Rostat vitt bröd, saft, te eller pulverkaffe, sylt/marmelad och en mycket söt yoghurt. Idag har vi resdag för att ta oss till Eldslandet i söder. Jag kilar in på en mataffär och köper lite vatten och frukt till resan. På eftermiddagen kommer vi fram till färjan som tar oss över från Patagonien till Eldslandet. En tur som tar ca 20 minuter. Efter färjan är det bara en kort bit kvar till hotellet i Cerro Sombrero där vi ska bo  i två nätter. Ett för området fint hotell där jag får eget rum med egen toalett vilket är skönt när man reser i grupp. Tid för eftertanke, ladda batterier och bara få vara med sig själv för en stund. Middag serveras vid 19.

11/1 2014
Jag rullar över och kollar på klockan, halv fem. Det är fortfarande över en timme kvar tills frukost serveras. Jag kan inte sova längre så jag startar datorn och redigerar lite bilder från tidigare dagar. Idag är det dags för kungspingviner i en mindre grupp på ca 150 fåglar. Efter närmare två timmar i bil är vi framme. Strax efter 8.30 vadar jag och några andra fotografer över den lilla flodfåran som delar av fastlandet från ön där kungspingvingerna häckar.
När vi kommer fram ser vi att det är tre mindre grupper med pingviner som alla står med vinden i ryggen. De gnabbas om de bästa platserna i flocken. Under några timmar får vi följa pingvinerna på nära håll. De är vackra i sina oranga, vita och svarta färger.
 

Bilfärja mellan fastlandet i Patagonien till Eldslandet
 

Tre kungspingviner på promenad av naturfotograf Hasse Andersson

Tre kungspingviner på promenad
 

 

Ola Karlsson trotsar kylan för att få bra bilder på kungspingvinerna 🙂
 

Porträtt av en kungspingvin av naturfotograf Hasse Andersson

Porträtt av en kungspingvin
 

Kungspingviner bråkar om bästa platserna på stranden av fotograf Hasse Andersson

Det gnabbas och bråkas om de bästa platserna vid stranden
 

Naturfotograf Hasse Andersson fotograferar kungspingvin som väntar på nästa våg

Väntar nog på nästa våg innan jag hoppar i?
 

Kungspingvin av fotograf Hasse Andersson från Sandviken, Gävleborgs län.

Hua va kallt det är i vattnet!
 

Kungspingvin, foto av Hasse Andersson

Nja, badar nog en annan gång!
 

Kungspingviner i samtal av naturfotograf Hasse Andersson

Kungspingviner i samtal?
 

Kungspingvin doppar sig, av fotograf Hasse Andersson

Nu är det dags för ett dopp!
 

Kungspingvin putsar fjädrarna, av fotograf Hasse Andersson från Gävleborg.

Ett evigt putsande av fjädrarna
 

Efter några timmar känner jag mig klar med pingvinerna. Jag går tillbaka till bilen och ägnar lite tid till några rävar som jag såg när vi kom. Rävarna är helt oskygga och jag får en hel del fina bilder. Efter mötet med rävarna packar jag min ryggsäck och knallar iväg några  kilometer upp till en sjö där det ska finnas en del vadarfåglar. Väl framme ser jag flera flockar av vadare och mängder med får som går runt sjön. Jag tar mig fram till en liten vik där vadarna verkar trivas. Jag smyger krypandes i fårskit framåt och till slut ligger jag precis nere vid strandkanten. Jag sjunker sakta ner i fårskit och lera tills jag till slut ligger stadigt för att invänta att fåglarna åter ska närmar sig mig. Det tar bara 10 minuter så kommer de gåendes efter strandkanten. Det är two banded plover, baird´s sandpiper (gulbröstad sandpipare), white-rumped sandpiper (vitgumpsnäppa). Jag ser även några flamingos och skedänder.
Efter att ha krupit runt i fårskiten några timmar har det börjat regna och blåsa igen så jag knallar tillbaka till gruppen uppe vid pingvinerna. De har börjat packa ihop för dagen pga. vädret. Några timmar senare är vi tillbaka på hotellet i Cerro Sombrero. Jag ägnar kvällen till att tvätta kläder och skölja bort all fåtskit från regnstället och kameraväskan.

Chilensk räv
 

Chilensk räv
 

Morgongymnastik (White-rumped sandpiper)
 

Bairds sandpiper (gulbröstad sandpipare)
 

Two banded plover

/Hasse Andersson