6:e oktober

6:e oktober

Idag ska jag leta sittpinnar till vinterns örnfotografering. Jag ger mig iväg redan vid sex mot Gysinge. Först ägnar jag några timmar vid solens uppgång till att fota insekter på nattkvist. Det är 2 grader i luften och insekterna sitter stela bland buskar och gräs. Det första jag finner är två flugor som parar sig. En siluette får starta dagen.

Siluette på parande flugor (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)

Efter att fotat flugorna knallar jag bort till en lite dunge en bit bort och ställer i ordning mina prylar. Jag utgår oftast från en plats när jag fotar insekter under senhösten. Insekterna är så stela att det går bra att med en sax kapa strået de sitter på och bära med dem till platsen där jag har riggat min kamera. Där sätter jag fast strået med insekten på i en liten klämma på ett stativ och sedan tar jag mina bilder. Jag får då full kontroll på resultatet.  Idag blev det en bärfis, flugor, snäcka och en till liten insekt som jag inte har hunnit tagit reda på vad det är än. Här kan du se resultatet.

Bärfis,  33 bilder stackade i zerene (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)
 

5mm lång, osäker på art?,  67 bilder stackade i Zerene (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)
 

En liten snäcka, 3mm lång tittar över kanten från sitt löv (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)
 

Parande flugor, 23 bilder stackade i Zerene (Samma som ovan men en timme senare) (Canon 5D mark III, Canon MP-E 65mm)

 

Efter att solen gått upp packar jag ihop och åker iväg för att leta torrakor. I år har vi en ny koja där vi hoppas att vi ska få se havsörn från och för att det ska bli bra bilder så måste man sätta upp fina sittpinnar på väl avägda platser som örnarna gillar (och vi fotografer) Jag åker iväg till en gammal myr där jag vet att det finns många fina rakor och finner efter någon timme en som jag tror passar perfekt. Hit ska jag återvända om några veckor och flytta det döda trädet till stället där vi har vår koja.

/Hasse Andersson