6:e juli

6:e juli

Min första semesterdag som började med en golfmatch mot Håkan som jag vann med 3-0. Vilken start på dagen 🙂

Efter lunch åker jag och Bernt ut till stället där hornugglan har häckat för att se om vi kan finna några ungar kvar på platsen. Väl framme hör vi en unge som sitter och tigger mat en bit in i skogen. Vi försöker försiktigt närma oss ljudet men det tystnar direkt när vi börjar gå mot platsen. Vi letar någon timme men finner inget. Efter en stunds funderande gör vi ett nytt försök lite längre upp i skogen. Vi ser något fladdra till en bit fram och smyger försiktigt närmare. När vi är framme står vi helt stilla och försöker skanna av träden med synen. Vi står stilla i flera minuter utan att röra oss. Jag tar sedan ett steg till och då plötsligt fladdrar det till bara någon meter från mig. En hornuggla lyfter från grenen bara någon meter från mig, och en till, och en till…. ? De hade suttit tre ungar bara någon meter framför mig hela tiden utan att jag har sett dem? Bernt frågar mig – var det inte du som hade opererat ögonen? Och mycket riktigt, så är det, men några ugglor såg jag inte! En bit bort står två hästar och tittar på oss och funderar över vad det är för figurer som går omkring utanför deras hage.

Vad gör ni? Undrar nog hästen!

Vi tar nya tag och rör oss i den riktning ugglorna flög. Bernt går åt höger och jag rakt fram. Efter ca 50 meter stannar jag till och letar igenom grenarna i tallarna framför mig. Denna gång ska jag inte missa dem… och då får jag plötsligt syn på en uggla ca 5 meter framför mig. Jag visslar tyst på Bernt som kommer smygande. Där är den säger jag till Bernt och pekar. – Vart då? frågar Bernt. – Där säger jag och pekar på ugglan bara några meter framför oss. Bernt tittar så noga han kan men ser inte ugglan. Ha, vem var det som hade bra ögon nu då? 🙂 Till slut får han syn på ugglan så även han kanta några bilder.

Försiktigt tittar han fram mellan grenarna


Nästan vuxen hornuggleunge

Vi fotar ugglan ett litet tag och går sedan tillbaka till bilen. Nöjda småpratar vi lite vid bilen och jag tar några bilder på ett gäng larver som bor i en brännässla. Tror det ärpåfågelögans larver men det ska jag låta vara osagt.

 

/Hasse Andersson