6:e februari

På utterspaning i Gysinge

Väderrapporten lovar hyfsat väder och jag ger mig iväg till Gysinge på jakt efter utter. Älven ligger till stora delar under is vilket minskar utterns möjligheter till jakt och driver den till det öppna vattnet kring forsarna i Gysinge. Jag är i god tid och parkerar bilen vid Sevedskvarn ca 45 minuter innan solens uppgång. Jag hänger på mig ryggsäcken och promenerar bort efter vägen. Det är en lugn morgon och jag är den enda besökaren denna morgon.
När jag går efter broarna får jag plötsligt höra en utter ropa. Jag stannar till och ser mig om men kan inte lokalisera varifrån ljudet kommer. Jag söker länge med kikaren efter tecken på utter men utan framgång. Klockan går och solen stiger över Gysingeforsarna. Jag möter två duktiga fotografer och vänner på bortre bron, Göran Persson och Bernt Krigsman. Även de är här för att leta utter. Vi tar en kaffe tillsammans och pratar lite skit. Efter fikat smyger jag mig på en strömstare som jagar en bit uppströms från fikaplatsen. Det är alltid roligt att följa denna fågel som utan tvekan hoppar i det kalla och stömmande vattnet där den simmar med vingarna under vattnet på jakt efter husmaskar och andra vattenlevande djur.

Tidig morgon vid Gysingeforsarna

Strömstare med husmask i näbben

Strömstare

Strömstare på jakt i forsarna i Gysinge

Strömstare 

Efter mötet med strömstaren och herrarna Persson och Krigsman tar jag bilen bort till några andra forsar. Några fotografer från Tyskland har sett en utter tidigare idag ute i forsarna men just nu är den borta. Jag funderar en stund och söker mig sedan nedströms där jag hittar en plats det går att komma ner till forsen från. Jag går försiktigt ut på den tunna snötäckta isen för att komma ner närmare vattnet och därmed få en bättre vinkel om det skulle komma en utter. BRAK! Isen brister och jag åker igenom ner till låren. Som tur är står mina vattentäta byxor emot vattnet och jag kravlar mig upp och söker mig ut igen lite på sidan om. Den här gången går det bra och jag slår mig ner och väntar. Efter en halvtimmes väntan får jag plötsligt syn på ett huvud i vattnet. Yes! Det är en utter och den kommer att passera mig på bara 10 meter. Jag sitter stilla och rör bara objektivet när den är under vattnet. Uttern passerar mig och jag får några fina bilder innan den simmar vidare ut i forsarna. Det är verkligen roligt att följa en utter i denna miljö. Man kan se hur perfekt anpassad den är för ta sig fram i stark ström bland isflak och stenar. Nöjd med mötet tar jag mig tillbaka till bilen igen. Dagen går mot sitt slut och jag packar ihop och åker hem.

Utter på jakt i Gysingeforsarna

Utter på isflak

Utter som ruskar vatten ur pälsen

Utter på jakt

Havsörna spanar hela tiden efter mat runt uttern

//Hasse Andersson

Facebook
Följ mig på Facebook så får du alla uppdateringar, bilder och annan info löpande!