6:e – 7:e augusti

6:e – 7:e augusti

Jag gör ett besök hos Håkan och Eva på Vargas vildmarkslodge i Annefors. Jag kommer upp till lodgen strax efter klockan 15 och där bjuds det på kaffe med dopp. Efter en stunds småpratande så packar Håkan och jag ihop våra prylar och beger oss upp mot gömslet. Vi gör oss i ordning i gömslet och riggar kameror och objektiv i gluggarna. Tiden går och när klockan precis har passerat 19 får håkan plötsligt syn på något ljust som rör sig i bakre kanten av myren. Efter en stund får vi se att det är, inte bara en utan två fjolårsungar som kommer in på myren. Detta är ovanligt att så små björnar vågar sig fram på så öppna platser som denna. Försiktigt smyger de fram mot oss och den mat vi har lagt ut på myren. De är mycket försiktiga och stannar och vädrar i luften hela tiden. 

 Björnunge i sent soljus (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

 Ett ljud lockar upp björnen på bakbenen för att se bättre (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

Fjolårsungar på myren (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

 Vaksamt blickar björnungarna in i skogen (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

När klockan närmare sig 22 börjar det bli problem att fota björnarna och efter ett tag knallar de små björnarna iväg in i skogen igen. En fantastisk upplevelse att få se dessa små fjolårsbjörnar på så nära håll. Efter lite småpratande lägger vi oss och sover några timmar. Jag ställer klockan på 04.00.

Klockan ringer och jag stiger upp. Jag sätter mig vid kameran och blickar ut. Det är mörkt och lugnt utanför gömslet. Efter ca 15 minuter får jag syn på dem igen. De har kommit tillbaka och går nu rakt över myren. Plötsligt blir de skrämda av något och springer med galopp in i skogen igen. Tiden går och vi sitter helt tysta och blickar in i skogen och efter bara några minuter kommer de tillbaka igen. Försiktigt närmar de sig maten.

 Björnunge (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

Björnunge (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

 Björnunge som spanar in i skogen (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

 

 Tvillingar (Canon 1D Mark IV, Canon 100-400L)

Björnarna stannar i nästan en timme innan de lunkar in i skogen igen. åter igen har jag fått en fantastik upplevelse hos Vargas vildmarkslodge.

/Hasse Andersson