5:e januari

 

4 – 5:e januari

När jag kommer fram till kojan hänger jag av mig ryggsäcken och knallar bort till matplatsen. Månen står högt på himlen och lyser upp dalen nedanför. Jag blir stående en stund och bara njuter av tysnaden. Efter ett tag blir jag kall och tänder pannlampan och går tillbaka till kojan. Riggar kamerorna i gluggarna och gör i ordning sovplatsen och kryper ner i sovsäcken. Jag ligger och lyssnar efter skogen och nattens ljud utanför och somnar snart. Jag vaknar av att det är alldelens för varmt i sovsäcken. Väderrapporten hade lovat -14 grader så jag tog min varmaste sovsäck men det känns närmare som -2 i kojan. Klockan är 05.30 och jag kryper ur säcken och tänder kaminen. Dags för frukost. Det är fortfarande över 3 timmar kvar till solen går upp så jag har gott om tid.

Efter frukosten gör jag mig klar och ljuset kommer sakta utanför. Ett 30-tal korpar har samlats i den gamla tallen bakom kojan och strax därpå får jag se en mörk kungsörn landa en bit bort i en gammal tall. En timme passerar och en till kungsörn flyger över kojan. I samma ögonblick går solen upp och färgar träden gula. En underbar tid på dygnet.

 Soluppgång (Canon 1D mark IV, Canon 300mm/2,8)

Strax efter landar de första korparna på åteln. En vacker korp tar täten och det dröjer inte länge innan de övriga landar för att äta.

Korp (Canon 5D mark II, Canon 300mm/2,8)

 Korp (Canon 1D mark IV, Canon 100-400mm)

Plötsligt lyfter alla korparna, det är den första kungsörnen som bestämt sig för att äta. Han landar direkt på köttet och blicken talar sitt tydliga språk om vems mat det är. Det är en ung ringmärkt örn med märkningen röd/svart 027Z på vänster ben och färgen vit på höger ben. Det betyder att den är ringmärkt i Finland. Jag ska ta reda på lite mer fakta om denna örn senare. Kungsörnen har en vacker guldfärgad krage och man kan förstå varför den heter golden eagle på engelska.

Kungsörn (Canon 5D mark II, Canon 300mm/2,8 + Canon 2X converter)

 Kungsörn (Canon 5D mark II, Canon 300mm/2,8 + Canon 2X converter)

Strax efter ansluter även den andra kungsörnen som jag tidigare sett. De kivas lite om de bästa matbitarna men kommer snart överens. De stannar på maten hela dagen och lyfter bort mot berget när skymningen kommer.

 Flygande kungsörn (Canon 1D mark IV, Canon 100-400mm)

En fantastisk dag går mot sitt slut. Det är med lätta steg jag knallar tillbaka till bilen.

 

 

/Hasse Andersson