5:e – 6:e mars

5:e – 6:e mars

Fredag
Mars månad och våren börjar göra intrång i vintersverige. Jag passar på att åka lite tidigare från jobbet på fredagen för att ta mig ner till gysinge där jag ska träffa Anders. Vi planerar en två dagars med foto. Bäver, utter, strömstare, vitryggig hackspett och nötkråka står på menyn. När jag anländer till gysinge är klockan strax efter tre. Jag ringer Anders och han är ute på Mattön för att leta utter. Jag bestämmer mig för att spänna på mig skidorna och skida ut till Lisslen som ligger någon kilometer uppströms. Där brukar det vara en bra plats för att få se utter. Väl framme är det lugnt på vattnet. Ingen utter syns till. Jag spanar under någon timme ut över Lisslen men inte ett liv.

Bild över lisslen. En sammansättning av 4 bilder.

Solen sänker sig över horisonten och jag spänner på mig skidorna för att åka tillbaka. Jag slänger upp ryggsäcken på ryggen och vänder mig om en sista gång upp mot strömmen. Jag får då se en mörk fläck i snön ca 80 meter bort. Jag kan inte minnas att jag har sett detta förut så jag stannar till och står helt stilla och spanar bort mot det mörka. Efter någon minut så rör sig plötsligt fläcken och jag kan då se på formen att det är en bäver. Jag vänder mig om sakta och rör mig försiktigt upp mot bävern. Bävrar ser dåligt men har en utmärkt hörsel och luktsinne. Han känner min närvaro men kan inte se mig. Jag sätter mig stilla och låter honom få börja äta på några buskar en bit upp i skogen innan jag försiktigt rör mig framåt igen. Jag tar skydd bakom ett träd ca 15 meter från bävern och tar fram kameran. Under ca en halvtimme följer jag bävern när han leter mat uppe i skogen.

Nedan är en kort film över händelsen.

 

Natten tillbringar jag i Anders stuga.

Lördag
Klockan ringer 05.30 men då har jag redan varit vaken länge. Svårt att sova, kanske var det värmen från kaminen eller den bäddsoffa jag sovit i som var orsaken men det var i alla fall skönt när klockan ringde. Vi tog det lugnt och kokade kaffe och käkade frukost innan vi åkte iväg. Anders planerade att stanna i severts kvarn och jag tänkte åka ut till Lisslen igen för att se om bävern även var aktiv nu på morgonen. Väl ute så såg jag inte röken av varken bäver, utter eller något annat skoj. Jag tog några bilder på forsen och begav med efter någon timme tillbaka till Anders. Vi drack en kopp kaffe och fotade lite strömstare. En utter visade sig 6 gånger men inget läge till foto gavs. Efter en stund packade vi ihop och åkte tillbaka till stugan.

En timme senare satt vi i bilen på väg mot västmanland. På ett litet berg strax väster om Fläcksjön är det en mindre lokal med nötkråka som vi tidigare har besökt med framgång. Väl framme riggar vi kamerorna och lägger ut lite nötter till fåglarna. Mesar, titor och hackspettar äter med god aptit men nötkråkorna lyser med sin frånvaro. Efter en timme ser vi en nötkråka som flyger över oss och försvinner bort in i skogen. Några korsnäbbar sjunger vackert från grantopparna runt oss. Vi packar ihop och åker hem igen.

/Hasse Andersson