4:e – 5:e januari

4:e – 5:e januari

Sen kväll den 4:e januari
Jag tar bilen och åker bort till örnkojan för att övernatta i kojan inför morgondagens fotande. Väl ute i kojan kan jag konstatera att all mat är borta så när som på vildsvinet vi lade dit för någon månad sedan. Svinet vägde 180 kilo så än finns det mat kvar på det. Jag lägger även ut en del rester från en älg som vi fått från jägare i trakten. Väl inne i kojan gör jag i ordning inför morgondagen, blåser upp liggunderlaget och kryper ner i sovsäcken. Det är -8 grader och snöar utanför. Jag somnar snart i en skön sömn.

Morgon den 5:e januari
Klockan 06.50 ålar jag mig ur sovsäcken. Det är kallt i kojan och jag har de sista timmarna kännt av kylan trots att jag har en bra sovsäck och ett bra liggunderlag? Jag tänder upp kaminen och kokar lite kaffe. Efter frukosten tittar jag ut genom kameragluggen. Det är helt mörkt utanför men jag kan skönja en siluett ute på vildsvinet. En kungsörn har landat i mörkret. Det dröjer inte länge innen jag kan se en till kungsörn utanför. Häftigt! när det är fler örnar på maten brukar det ofta bli fight om maten. Örnarna äter på varsin köttbit och ljuset kommer sakta in över matplatsen. Strax före kl 9 tar jag mina första bilder.

Kungsörnarna är två för mig nya individer. Båda är omärkta och de håller sig på maten mer eller mindre hela dagen. Snön vräker stundtals ner och ljuset är inte det bästa för foto men jag får iväg några trevliga skott i mellanåt.

Kungsörn som reagerar på kamerljudet

Kungsörn i vacker nackkrage

Kungsörn på vildsvin. Köttet är hårt efter den senaste månadens minusgrader

Kungsörn som landar på vildsvinet

Kungsörn i gammal tall

Efter lunchen landar även en duvhök på matplatsen. Den byter några blickar med kungsörnarna och väljer sedan att dra från platsen.

Duvhök

En händelserik dag med många fina upplevelser och en bra start på 2011.

 

 Hasse Andersson