30:e januari

30:e januari

Söndag och snart slut på januari. Jag vaknar en kvart innan klockan ska ringa, 05,45. Idag har jag planerat en heldag i Gysinge för att se om jag kan få syn på utter. Solen har precis börjat färga himlen röd när jag parkerar bilen inne på bruket i Gysinge. Jag packar i ordning prylarna och spänner på mig skidorna. Lisslen ligger ca 1 kilometer uppströms från bruket. Det är några minusgrader och den senaste tidens töväder har byggt upp en hård skare på snön. Det dröjer inte länge innan jag är framme vid forsen. Jag ska ta mig ut en bit på tunn is och snö så jag spänner på mig mina snöskor och går sakta ut mot forsen. Det knakar under mig men isen håller och jag kommer ut på en liten udde mitt i forsen. Där sätter jag mig på plats vid en sten och inväntar solens uppgång.

Strax efter att solen nått över trätopparna ser jag en bäver komma lufsandes efter iskanten. Den vädrar i luften och drar sig försiktigt in i skogen. Några strömstarar flyger runt mig och landar en bit bort. Timmarna går och inget händer vid forsen. Vid tiosnåret blir jag tvungen att resa på mig och sträcka på benen som har somnat sedan länge. Jag kilar bort till skidorna och hämtar kaffetermosen och några smörgåsar. 3 minuter senare är jag tillbaka vid min plats igen. Jag häller upp en kopp rykande hett kaffe och ska precis ta en tugga av smörgåsen när jag ser tre uttrar komma springades ut från skogen.

Bäver som lugnt söker föda i morgonens första ljus (Canon 1D Mark IV, Canon EF 500/4L IS, 1,4 konverter)

Tre uttrar kommer springandes över isen  (Canon 1D Mark IV, Canon EF 500/4L IS, 1,4 konverter)

Isformationer
Jag följer uttarna under någon timme men de vill inte komma närmare mig utan drar efter ett rag vidare uppströms. Jag sitter kvar någon timme men det är helt lugnt vid Lisslen. Jag bestämmer mig för att skida tillbaka och gå en tur ute på Mattön. Snöskorna är perfekta för att går runt i skogen. Jag går nästa hela vägen ut till Sjöforsen men det är helt lugnt och tyst i skogen. När jag kommer tillbaka till bilen åker jag upp till Seveds kvarn för att fota isformationer. Is är det gott om och ljuset är mjukt och fint så dygnets sista ljusa timme ägnar jag till macrofoto.

Isformation  (Canon 1D Mark IV, Canon EF 24-105, Singh Ray 10f nd filter)

 (Canon 1D Mark IV, Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)

Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)  

Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)

Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)

 

 Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)

Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)

Isformationer (Sigma AF 180/3,5 EX DG APO IF HSM)


 /Hasse Andersson