2:a juli – makrofoto

Tidig morgon 

Idag är första dagen på flera veckor då det inte ska blåsa så mycket. SMHI har lovat 1-2 sekundmeter så jag gör ett försök att fota makrobilder med stackningsteknik. Jag kliver upp kl 02.30 och åker iväg till fiskängssjön som ligger någon kilometer från min bostad. När jag kommer fram till tjärnen intill sjön hör jag en sångsvan ivrigt varna över min närvaro. Vad jag kan se så har den fem ungar som trycker sig tätt intill som skydd. Jag knallar bort en bit för att inte störa dem.

Sångsvan med ungar

Klockan är strax efter tre när jag har riggat klart mina prylar och börjar leta efter insekter som sitter och sover inne växtligheten. Det dröjer inte länge innan jag finner en flickslända som klamarar sig fast vid ett litet blad. Dock var sländan vaken och gömmer sig bakom bladet så fort jag kommer närmar. När jag går runt bladet så springer den runt på andra sidan och så håller det på. Jag tar några bilder med det vanliga makroobjektivet och lämnar sedan sländan. Jag finner snart några andra insekter som sover lite djupare. Medan jag sitter och fotar en bladlus så kommer det en kille som är ute och löptränar förbi? Hur tänkte han nu, vara ute och springa kl halv fyra på morgonen? När jag åter flyttar mitt fokus till den lilla bladlusen så inser jag att han måste ha tänkt det samma om mig. 

Flickslända (1 exponering)

Bagge stackad av 37 exponeringar (Osäker på art)

Fjädermygga stackad av 40 exponeringar

Flickslända, 1 exponering

Blomfluga stackad av 23 exponeringar

Kamerariggning för fokusstacking

När klockan närmar sig halv fyra stiger solen vid horisonten. Insekterna vaknar till liv och tillfället där man kan använda sig av fokusstackning är förbi. Jag tar några bilder till på sländan innan jag åker hem och äter lite frukost. Snart väntar en av de sista arbetsdagarna innan semester.

God morgon!

//Hasse Andersson