2:a januari

2:a januari

Nytt år och nya projekt.

Idag var jag ut till kungsörnskojan. Åkte redan vid 05.30 då det snöade kraftigt och jag misstänkte att vägen inte var körbar upp till kojan. Efter att ha lastat in skidor och packat matsäck och utrustning så bar det iväg. -12 grader och snöfall men de har lovat bättre väder fram på dagen.

När jag kom fram så var det mycket riktigt massor med snö på vägen men jag tänkte att jag kör in ca 10 meter och ställer den där så får jag försöka få loss bilen sen när jag ska hem. När jag körde igenom plogvallen och in på vägen så yrde snön över bilen men snön var lätt så det gick att köra igenom massorna. Jag körde vidare en bit till och… nej, nu sitter jag fast, men vänta… nu släppte det … och jävlar.. nu sitter jag fast igen … nej nu gick det…. å så höll det på i de två kilometrarna det är in på den lilla vägen 🙂 Hur jag skulle ta mig hem hade jag inte en tanke på :). Nåväl, nu var jag framme och hade bara de sista 400 metrarna kvar att gå genom skogen. Väl uppe vid kojan tände jag kaminen och riggade mina kameragrejor. Jag gjorde i ordning en låda som jag hade med mig och ställde ut den på matplatsen. I lådan placerade jag en kamera och ett vidvinkelobjektiv samt en fjärrstyrningsanordning så jag kunde utlösa kameran inne från kojan. Målet är att få fota kungsörn på någon meters håll med berget som bakgrund. Väl gjort så tog jag plats i kojan.

Redan kl 07.55 landar det två kungsörnar en meter från kameran. Ett våldsamt slagsmål bröt ut och ett tag trodde jag de skulle slå omkull lådan med kameran men den klarade sig.

Tyvärr var det alldelens för mörkt när de landade för att jag skulle kunna fota från lådan.

Dagen gick och det var kungsörn som seglade ovanför kojan under hela dagen men de vågade sig aldrig ner på maten. Vid ett tillfälle landade en kungsörn i tallen bredvid maten och på den här bilden kan man se dess siluett i tallen.

Passade även på att ta en bild innefrån kojan med ett tele.

Som sällskap under de nio timmarna jag var i kojan hade jag en liten skogsmus som jag bjöd på oliver och tonfisk vilket den verkade tycka om.

 

Dagen gick mot sitt slut och trot eller ej men jag lyckades ta mig ut till vägen utan att köra fast. Audi Quattro är fantastisk. Tack Sandra för lånet.

/Hasse Andersson