2:a december

2:a december

äntligen är det dags för vinterns första sittning i örnkojan. Vinter ja, det är nog förmycket sagt att kalla detta för vinter. Det är varmgrader och ingen snö när jag lämnar bostaden denna morgon. Efter en dryg timme parkerar jag bilen, tänder pannlampan och knallar den sista biten upp till gömslet.  Det är tyst och stilla i skogen. När när jag kommer fram till kojan konstaterar jag att den mat vi lade ut för några dagar sedan är i stort sett orörd. Jag kryper in i kojan och tänder kaminen och det dröjer inte länge innan allt är i ordning och jag släcker lampan. Allt blir svart och tyst. Det är fortfarande en timme kvar innan solen går upp. Jag häller upp en kopp kaffe och lutar mig tillbaka i stolen.

45 minuter senare hör jag en duvhök ropa intensivt inne i skogen. Ljuset kommer smygande och strax innan solens uppgång landar duvhöken i granen bredvid matplatsen.

Duvhök

Duvhök (Canon 5D mark II, Canon 500mm f/4)

Höken landar på maten och börjar äta. Efter ca 30 minuter fryser duvhöken till, hukar sig ner och breder ut sina vingar och stjärt över maten. Detta är ett beteende de gör för att dölja maten när en rival flyger över matplatsen.

Duvhök som gömmer sitt byte

Duvhök vakar över sitt byte (Canon 1D mark IV, Canon 100-400 F4,5-5,6)

Jag spanar upp mot himlen och får se två korpar flyga över åteln. De fortsätter över dalen och flyger bort mot berget mittemot. Duvhöken äter sedan lugnt vidare.

Morgonen kommer och allt är lugnt. Duvhöken åt sig mätt och lämnade sedan platsen. Några nötskrikor och skator kommer flygande och landar kring åteln. Jag passar på att ta några bilder.

Nötskrika

Nötskrika (Canon 1D mark IV, Canon 100-400 F4,5-5,6)
 

Nötskrika

Nötskrika (Canon 1D mark IV, Canon 100-400 F4,5-5,6)

 

Skata

Skata (Canon 1D mark IV, Canon 100-400 F4,5-5,6)

 

Strax efter lunch börjar solen sakta att försvinna bakom berget och jag packar ihop och åker hemåt. Vinterns första dag i kojan är över. Det blev inga örnar denna dag. Troligen har den milda vinter gjort att örnarna i norr inte har påbörjat sin flytt söderut än. Vi får se vad nästa besök har att ge.

/Hasse Andersson