2:a augusti

2:a augusti

En av sommarens vackraste dagar med stor sol på himlen och vindstilla. Strax efter frukosten kommer Sandra in med en väldigt trött trollslända som landat på altanen. Jag nyttjar dess slöhet och fotar den med macroobjektivet och mellanringar. De bruna vingarna säger att det är en brun mosaikslända. (Den enda sländan med bruna vingar). Efter att jag har fotat sländan sätter jag mig vid en rabatt med Oregano som blommar och har lockat till sig både fjärilar och bin. Det dröjer inte länge innan objekten landar kring mig. En humla och en amiralfjäril fick bli dagens objekt i rabatten.

Brun mosaikslända (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro, Kenko mellanring)

 

Amiralfjäril (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

Humla (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro)

 

Efter att ha latat mig hela förmiddagen (medan Sandra jobbar i trädgården) bestämmer jag mig för att hjälpa till lite. Sandra håller på och gör ett nytt blomland borta vid redskapsboden och mittt uppdrag består i att köra jord med skottkärran från jordhögen vid infarten till landet. När jag har skottat några kärror så märker jag att myrorna har byggt bo i jordhögen och äggen ligger nu helt blottade efter att jag har skottat bort taket för dem. Jag följer dem hur de frenetiskt försöker att rädda alla äggen och sätta dem i skydd igen. Jag följer en myra och ser hur han kämpar med ägget som är nästan lika stort som han själv.

Myra med ägg (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro, Kenko mellanring)

Myra med ägg (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro, Kenko mellanring)

Myra med ägg (Canon 1D mark IV, Sigma 180mm macro, Kenko mellanring)

Efter att ha föjt myran en stund blir jag ihågkommen vad det var jag skulle göra… skotta jord….

/Hasse Andersson