29:e maj

29:e maj

Dagen började med regn och kraftig vind. Framåt lunch vänder det dock och solen tittar fram mellan molnen. Jag packar bilen med kameragrejor och beger mig iväg på en tur för att kolla in några häckningar och för att knacka lite holk. Första anhalten är en tornfalkshäckning och väl framme ser jag att det är häckning i holken även detta år. Hanen ligger i boet och det tar inte lång stund innan honan kommer in med mat i klorna.

Tornfalkshona med mat i klorna (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Efter att ha stannat en stund åker jag vidare upp mot kungsberget, svänger in vid Norrby och sedan vidare upp på skogen. Jag gör ett kort stopp vid några pärluggleholkar och sparvuggleholkar men utan resultat. En bit längre upp stannar jag till vid Nacka Nitti men vinden tjuter i träden så det är svårt att se eller höra något djurliv. Jag åker vidare över skogen och kommer ut i Lumsheden. Där kollar jag in en slaguggleholk men även denna utan framgång. Jag åker vidare mot Sandviken och ut till Storsjön där jag har min sommarstuga. Ett par av mindre hackspett byter av varandra med jämna mellanrum i den gamla murkna björken. Om någon vecka är det nog läge att åka hit igen och fota dem när de matar sina ungar.

Skiftbyte hos den mindre hackspetten  (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Längre upp i samma björk ligger en björktrast på ägg. Om man tittar noga kan man se näbben sticka fram.

Björktrast i bo (Canon EOS 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Hungern gör sig påmind så det får räcka för denna dag. Det händer mycket nu i naturen och om bara några veckor är det över. När ska man sova?

 

/Hasse Andersson