29:e juni

29:e juni

Under helgen har jag arrangerat björnfotografering för naturfotografer uppe hos Vargas i Hälsingland. Själv deltog jag vid en av tre sittningar i gömslet. Första natten satt fem personer i gömslet. Nyfiket gick jag hemma och väntade på ett sms från Håkan som även han satt i gömslet. Vid 20.30 kom meddelandet: Två björnar i dimma utanför kojan. YES!!! tänkte jag. Verkligen roligt att de som satt i kojan fick se björn. I går åkte även jag upp till hälsingland och anslöt till gruppen. Vi knallade upp till kojan vid halv fem och gjorde oss i ordning inför kvällen, natten och morgonens vakande vid den lilla myren. Trötta efter gårdagens sittning gick de övriga och lade sig och jag stannade vid det lilla fönstret som vätter ut mot myren. Efter någon timme kunde de inte sova längre utan de anslöt till skådandet hela gänget. Det var en fin kväll med vackert ljus över den lilla myren men ingen björn kom. Natten kryper på och vi går och lägger oss vid tolvtiden.

När klockan är  kvart i två vaknar jag till. Jag kliver ur soväcken och går upp till kameragluggen. Resten av gänget sover skönt. När jag tittar ut så möts jag av en björn på bara 10 meter. Björnen har smugit in under natten och står nu och käkar havre strax utanför kojan. Jag väcker försiktigt övriga i gänget som på bara några sekunder är på plats vid sina kameror. Det är mörkt ute så att fota med någon framgång är svårt. Jag slår om kameran till filmläge och här kan du se resultatet av mötet.

 

 

Efter detta spännande möte som varade i ca 30 minuter gick jag och lade mig igen. Jag hinner precis somna så är det dags igen. Klockan är tjugo över tre på morgonen och ljuset är åter på myren. Denna gång är det två små björnungar, dryga två år gamla som försiktigt kommer in på myren. Det syns på dem att de är mycket oroliga och söker hela tiden efter dofter som kan betyda fara. De far fram och tillbaka över myren och stundtals så är de precis utanför gömslet. Vi får alla fina bilder på de små björnarna.

Tvillingar av brunbjörn
 

Försiktigt vädrar björnen efter faror

 

Ibland stannade björnen till när den hörde ljudet från våra kameror
 

Tidigare på natten passerade en äldre björn denna plats. Doften sitter kvar i riset och tas in av den lilla björnen

 

Sommarbjörn

Stämningen är god och klockan är strax innan fyra på morgonen. Det är alltid lika roligt att få följa björnar på nära håll. Efter det fantastiska mötet med de två björnarna går jag och lägger mig igen. Jag somnar nu skönt i min sovsäck, nöjd och glad efter nattens äventyr.

När klockan är sju kliver jag upp igen. Kokar lite te till de övriga och äter frukost. Vi småpratar lite om nattens möten och alla känns nöjda och belåtna. När klockan närmar sig nio knallar vi tillbaka till bilen där Håkan möter upp oss och vi kör ner till Lodgen igen. Väl nere vid Lodgen bjuder Eva oss på god förmiddagsfika och vi småpratar en stund. Efter fikat knallar vi iväg och fotar lite makrofoto runt sjön. Hjortronkart, tuvull, insekter och en köttätande växt (Sileshår) får agera modell denna dag.

 

Insekt på Jungfru Marie nycklar
 

Sileshår, notera liken efter insekter som blomman smält som föda.
 

 

Kart av hjortron samt sileshårblommor
 

Den vackra tuvullen

 

Vattenklöverns blommor

När eftermiddagen närmar sig tre ansluter ytterligare  fem personer som ska sitta med i gömslet i kväll. Själv åker jag hem och håller tummarna för att de ska få se björn även denna kväll. I skrivande stund har jag fått veta att även denna grupp fick se tre björnar vid sin sittning. Jag får summera helgens aktivitet som mycket lyckad. Tre dygn och totalt åtta möten med björn.

/Hasse Andersson